200 шивачки от Лом излязоха на протес заради неизплатените им заплати

200 шивачки от Лом излязоха на протес заради неизплатените им заплати
снимка: Нова телевизия
A A+ A++ A

200 шивачки от Лом излязоха на протест, тъй като стоят без заплати повече от половин година. От месец май те са съкратени, но и до ден днешен четири месечни възнаграждения не са им изплатени.

Работодателят е италианска фирма. Имало е обещание дължимото да бъде изплатено в края на юни, но това не се случва, съобщава Нова телевизия.

"Ние си работихме до последно. На 24 февруари получихме заповед, с която ни уведомиха, че трябва да излезем в отпуска", разказва една от жените. Въпросната заповед е била прекратена и е започнала процедура, според която жените е трябвало 15 дни да стоят във фирмата, с уговорката, че ако се намери работа, те ще работят. В крайна сметка те са били изгонени на борсата. Някои от жените са били назначени в други фирми, където е имало работа, но повечето са останали в задънена улица.

"За април и май не сме получавали осигуровки. Всички сме с кредити, банките вече ни звънят", сподели една от жените.

Друга пък разказва, че е имало случаи, в които са работили 24 часа. Жените признаха, че извънредният труд им е плащан, но все пак са работили за минималната работна заплата.

"Този човек не е ли запознат, не знае ли, че дължи пари. Може ли този частен инвеститор да дойде в България, да ни използва като роби в буквалния смисъл на думата и да не си плати. На мен това е кражба в пълния смисъл на думата", посочва една от жените. Тя допълва, че съпрузите на всички шивачки са вече "на ръба".

"Вкъщи вече е война, защото съпругът ми плаща всички сметки. Ако някой от министрите 4 месеца не вземе заплата, как ще седне на собствената си маса и как ще яде ако някой друг му слага на масата?", пита още жената.

Инспекцията по труда е глобила фирмата с 3000 лв., но и те не са изплатени.

 

#шивачки #заплата #протест #Лом

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"