Отложиха събарянето на незаконни къщи в Гърмен, хората излизат на протест

Отложиха събарянето на незаконни къщи в Гърмен, хората излизат на протест
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вторият етап на събаряне на незаконните постройки в село Гърмен се отлага. Той бе предвиден за днес (13 юли), но се налага забавяне, заради решението на Европейския съд по правата на човека, което предвижда първо да бъде осигурен подслон на засегнатите семейства.

От ведомството на Лиляна Павлова уточниха, че освен писмото от Европейския съд са получили и писма от Министерството на труда и социалната политика и Държавната агенция за закрила на детето, както и от неправителствени организации като Хелзинския комитет.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщи още, че 4 семейства са отказали настаняване в социални жилища, защото са при роднини, но децата им ще бъдат обгрижени. Други две семейства също са отказали помощ.

Премахване на незаконните постройки е потвърдено от Върховния административен съд, защото те са и опасни за обитателите им.

Заради отлагането на събарянето жителите на община Гърмен подготвят протест в края на тази седмица.

До събарянето на къщи в Гърмен се стигна след протести на българи от селото срещу кражби на ромите. Те поискаха да бъдат съборени всички незаконно построени къщи в ромския квартал „Кремиковци”. На 29 юни бяха съборени първите 4 къщи в ромската махала в селото.

#Гърмен #събаряне #къщи #протест #съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »