Ципрас: Гърция е готова за компромис

Ципрас: Гърция е готова за компромис
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция е готова за компромис и заради това споразумение с кредиторите може да бъде постигнато днес. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас при пристигането си в Брюксел, предаде ТАСС.

"Можем да постигнем споразумение, ако всички страни го искат", смята Ципрас. 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази надежда, че споразумението между южната ни съседка и кредиторите ще стане факт скоро.

"Ще работим до последната милисекунда, за да намерим решение на гръцкия проблем”, каза той.

Президентът на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че за да се стигне до споразумение между Гърция и кредиторите за предоставяне на финансова помощ, Атина трябва да си върне доверието на Европа.

"Не може ръководителите на правителства да приключат днешната среща без резултат. И аз работя с разбирането, че ще има споразумение. Днес не става дума само за сделка, а за единството на Европа. Това е отговорност както на гръцкото правителство, така и на всички останали", заяви Шулц.

Холандският премиер Марк Рюте, пристигайки за срещата на еврогрупата в Брюксел, заяви, че "Холандия ще бъде готова да окаже подкрепа, ако Гърция се съгласи да приеме всички необходими мерки".

"Въпросът още не е решен. Още сме в самото начало на процеса, на сегашния етап се решава въпросът готова ли е Европа изобщо да започва преговори за нова програма за финансова помощ за Атина", уточни Рюте.

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел заяви, че страните от еврозоната искат да задържат Гърция във валутния съюз, но има условия, които Атина трябва да изпълни.

Той отбеляза, че в позициите на отделните страни от еврогрупата във всеки случай има различия, има криза на доверие към Атина. "Събираме се тук, за да възстановим доверието", отбеляза той.

Френският президент Франсоа Оланд изключи варианта за временно излизане на Гърция от еврозоната при пристигането си на срещата за "последен шанс" за финансово спасяване на Атина, предаде АФП.

"Франция ще направи всичко, за да остане Гърция в еврозоната", добави президентът, като изключи варианта, представен от Германия, за временно излизане от еврозоната.

#Алексис Ципрас #Гърция #реформи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници