Еврогрупата иска още по-тежки реформи от Гърция

Еврогрупата иска още по-тежки реформи от Гърция
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Еврогрупата смята, че все още няма база за започване на преговори за нова спасителна програма за Гърция. Това се твърди в текста на изтекъл проектодокумент на еврогрупата, цитиран от Ройтерс.

Репортери на агенцията са се запознали с част от проект за изявление на еврозоната, който е бил обсъждан от министрите в събота през нощта и вероятно е залегнал като основа, върху която се водят преговорите днес.

Финансовите министри от еврозоната искат от Гърция да проведе

тежки икономически реформи, преди да се договорят за нов спасителен заем. 

Министрите на финансите са оказали натиск над Гърция да предприеме мерки, сред които бързо прокарване на закон за увеличаване на ДДС и гарантиране на независимост на националната статистическа служба.

При пристигането си в Брюксел за срещата на лидерите на държавите от еврозоната, германският канцлер Ангела Меркел каза, че 

"най-важната валута я няма – това е доверието и надеждността".

Разговорите трябва да започнат в 17 часа българско време. По думите на Меркел очевидно днес Еврогрупата няма да може да произведе основа за споразумение с Гърция. Канцлерът призна, че преговорите ще бъдат много сложни. Тя заяви още, че

няма да има споразумение на всяка цена.

"Тук съм, за да търся компромис", каза гръцкият премиер Алексис Ципрас при пристигането си в Брюксел. "Можем да постигнем споразумение, ако всички страни го искат", смята Ципрас.

#Гърция #реформи #еврогрупа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"