Българите предпочитат родните университети

Българите предпочитат родните университети
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Делът на българите, които предпочитат да учат или са склонни да препоръчат на свои близки или приятели български висши училища е по-голям в сравнение с тези, които отдават предпочитание на университети в чужбина.

Това показват резултатите от национално представително проучване на общественото мнение, осъществено от Института за модерна политика.

Делът на анкетираните, които изразяват предпочитание към българските висши училища е 38 %, а към филиал на български университет в чужбина – 2%. Към чуждестранни университети изразяват предпочитане 28% от респондентите, а 9% посочват като желана възможност следването в чужд университет в България или във филиал на чуждестранен университет у нас.

Малко по-голям е делът на висшистите, които биха предпочели университет в чужбина (35%) или чужд университет/филиал в България (9%), но все пак и при тях делът на предпочитащите български университет е най-висок (41 %), показват данните от проучването.

Изследването установява висока степен на съвпадение на критериите за нивото на университетите, които има широката общественост, с тези на експертите-професионалисти на Министерството на образованието и науките. На първо място сред тях е професионалната реализацията и връзката с пазара на труда. На второ място се нарежда нивото на учебния процес и състоянието на учебната база, а на трето -  нивото на преподавателите. 

В проучването е поставен въпрос и за предпочитаната специалност, за която респондентите биха кандидатствали или биха препоръчали на свое дете, близък или приятел. 19% са посочили, че предпочитат икономика, 16% - информатика и компютърни науки, а на трето място с 9% - право.

Проучването е проведено в периода 26 юни – 4 юли сред 1020 пълнолетни жители в 101 гнезда в 28-те области на страната по метода на полустандартизираното интервю "лице в лице" по домовете на респондентите.

#университети #България #преподаватели #студенти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници