Събарянето на ромските къщи в Гърмен се отлага, по заръка на Страсбург

Събарянето на ромските къщи в Гърмен се отлага, по заръка на Страсбург
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Насроченото за понеделник (13.07) събаряне на незаконните ромски постройки в Гърмен се отлага, съобщи регионалното министерство в събота. Това става часове след полученото по неофициален път писмо от секретаря на отделение в Европейския съд по правата на човека в Страсбург до адвокат Даниела Михайлова по отношение на депозирана от нея жалба и необходимостта от предоставяне на допълнителна информация от страна на българското правителство.

Става ясно, че за необходимостта от временно отлагане на премахването са получени и писма от Министерството на труда и социалната политика и Държавната агенция за закрила на детето, както и от неправителствени организации като Хелзински комитет и др.

Строителното ведомство специално изтъква, че във въпросното писмо от съда в Страсбург няма разпореждане към българската държава да не се събарят незаконно изградените постройки в кв. „Кремиковци" на с. Марчево, община Гърмен.

МРРБ напомня в същото време, че изпълнението на заповедите за премахване на тези постройки са потвърдени от Върховния административен съд и подлежат на изпълнение от страна на административните органи.

Министерството подчертава, че незаконните постройки в кв. „Кремиковци", за които има издадени и влезли в сила заповеди за премахване, са опасни и застрашават живота и здравето на обитателите им, сред които има малолетни и непълнолетни лица. В тях не са осигурени нормалните за обществото хигиенни условия, тъй като липсват водоснабдяване и санитарни възли.

Припомня се също така, че преди да пристъпи към изпълнението им, през месец май, Дирекцията за национален строителен контрол е изпратила писма запитвания до дирекция „Социално подпомагане" и Държавната агенция за закрила на детето относно възможността за осигуряване на социална услуга на засегнатото население. Информация за такава не е получена.

#Гърмен #Страсбург #постройки #роми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"