Съдът в Страсбург защити ромите в Гърмен

Съдът в Страсбург защити ромите в Гърмен
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От Европейския съд за правата на човека в Страсбург са поискали правителството да спре разрушенията на къщи в Гърмен, насрочени за 13 юли, докато не „осигури жилище на уязвимите жалбоподатели", съобщи адвокат Даниела Михайлова. Произнасянето е станало на 10 юли 2015 година - в същия ден, в който е подаден сигнала, твърдят в съобщение адвокат Михайлова и журналистът Огнян Исаев.

"Предприемането на депозиране на искане за привременни мерки остана единствената възможност пред засегнатите семейства, след категоричния отказ на отговорната администрация да бъде преосмислено взетото решение за събаряне на единствените домове на хората. Тези действия на администрацията са насочени единствено срещу ромите, въпреки съществуването на огромен брой други незаконно изградени постройки в страната", съобщават защитниците на човешките права.

Това селективно по-неблагоприятно отношение представлява дискриминация на етническа основа и сериозно нарушение на основни човешки права, гарантирани от Конституцията на България и международното законодателство, аргументират се жалбоподателите.

"Искането представи на Европейския съд за правата на човека описание и доказателства за положението на ромските семейства в Гърмен, включително семействата на жалбоподателите, сред които има малолетни деца, деца с тежки увреждания и бременна жена. Налагането на привременни мерки предотврати превръщането на тези хора в бездомници и потенциални потърпевши от бъдеща хуманитарна криза", гласят мотивите на жалбоподателите.

От съда в Страсбург очакват отговор от българските власти до понеделник.

#Гърмен #роми #Страсбург

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"