Иван Хиновски: Прекратяването на договорите с американските централи ще е знак към инвеститорите за бягство от България

Иван Хиновски: Прекратяването на договорите с американските централи ще е знак към инвеститорите за бягство от България
A A+ A++ A

Прекратяване на договори може да стане само въз основа на действащия закон за енергетиката - така енергийният експерт Иван Хиновски коментира в интервю за "3Е - енергетика, екология, икономика" внесения в деловодството на парламента проектозакон.

Също така трябва да се отчете потвърждаването на тези договори от пет български правителства до момента, сочи експертът.

"Има няколко неща, които Европа и международният финансов свят ще посрещнат с голямо учудване. Досега пет български правителства са казали, че, да, тези договори са Lege artis (професионални б.р.). Вярно е, че са дългосрочни, но те са подписани, когато не е имало ограничение за подписване на дългосрочни договори. Сега има нови моменти. Защо не се провери и се приложи практиката на Унгария и Полша? Те се предоговарят, като минават на така наречената двукомпонентна цена. Плащанията по договорите може да бъдат съставени от две компоненти - едната е на пазарната цена, но в случай, че тя е по-ниска, тази разлика да бъде покривана от бюджетни средства. Това е държавната помощ, вариантът, който Европа разрешава. Ако тези договори се прекратят, а аз съм говорил с много юристи, тези компании ще заведат тежки дела срещу страната ни", казва Хиновски в интервюто.

"Никой не отчита, че зад тези договори стоят най-големите световни банки и най-големите инвеститори", продължава той. "Това ще бъде знак за бягство от България, защото ще се отчете, че не се спазва правото на сключен договор. Тези договори са сключени в период, когато не е имало ограничения. Най-големият проблем и което е загадка за мен е, че не се работи по него, е свързан с износа на електроенергията от тези централи (ТЕЦ AES Гълъбово „Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“). Тези централи имат клиенти за директна доставка за чужбина, с което ще се разтовари системата. Ако това се направи, ще се разтовари скъпата енергия от микса".

"За мен е изключително голяма загадка и липсата на компетентност на хората в Министерство на енергетиката и НЕК. Там сякаш липсват хора, които да работят по високи стандарти", заключва Иван Хиновски. В публикацията той коментира още планирания фонд „Сигурност за енергийната система“ и новите санкции за производителите от ВЕИ сектора.


Пълния текст на интервюто можете да прочетете ТУК

#централи #договори #Иван Хиновски #фонд #ВЕИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"