До 2030 г. икономиката ще използва ресурси за две планети

До 2030 г. икономиката ще използва ресурси за две планети
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Световната икономика използва еквивалента на ресурсите на планета и половина за производството в световен мащаб и за абсорбиране на отпадъците, а се очаква до 2030 г. икономиката да използва еквивалента на ресурсите на две планети. Европа е по-зависима от вноса на суровини от всеки друг регион в света и много от ресурсите ще се изчерпат в относително кратко време, предупреждават евродепутатите.

Европйският съюз трябва да използва природните ресурси по-ефективно – повишаване на производителността на ресурсите с 30% до 2030 г. може да създаде 2 милиона нови работни места, посочва Европейският парламент в резолюция, гласувана днес.

Депутатите предупреждават, че да се постигне този растеж, са нужни обвързващи цели за намаляване на отпадъците и промени в законодателството за екодизайн. За да се случи това Европейската комисия трябва да внесе нови законодателни предложения до края на 2015 г.

„Това е промяна на начина на мислене, както и голяма възможност за бизнеса. Тя може да бъде оползотворена, само като се помогне за възникването на нова бизнес екосистема“, заяви авторката на доклада на ЕП Сирпа Пиетикяйнен (ЕНП, Финландия).

Към нулево ниво на отпадъци

Новите обвързващи цели за намаляване на отпадъците могат да доведат до създаването на 180 000 работни места. Парламентът призовава Комисията да предложи такива цели до края на 2015 г., както и постепенно намаляване на депонирането на отпадъци.

Членовете на ЕП също така призовават Комисията да насърчи предоставянето на непродадените продукти от сектора за търговията на дребно с храни на благотворителни организации.

Екодизайн: дълготрайност и премахване на планираното остаряване

Депутатите призовават Комисията да направи преглед на законодателството за екодизайн до края на 2016 г. с оглед разширяването на обхвата му и покриването на всички продуктови групи. Членовете на ЕП също така настояват Комисията да определи изискванията за критерии като дълготрайност, способност за възстановяване, повторна употреба и рециклиране.

Растежът не трябва да бъде обвързан със степента на използване на природните ресурси

За да се реши проблемът с недостига на природни ресурси, добивът и употребата им трябва да бъдат редуцирани и да бъде прекъсната връзката между растежа и използването на природните ресурси. За да се осигури устойчиво използване на ресурсите до 2050 г., политиката на ЕС трябва да изисква намаляване на потреблението на ресурси до устойчиви нива, по-широко използване на възобновяеми енергийни източници и постепенното извеждане от употреба на токсичните вещества.

От 2018 г. следва да бъдат въведени задължителни показатели за ефективно използване на ресурсите, които ще отчитат тяхното потребление, включително внос и износ, се посочва в текста. Членовете на ЕП призовават да се предложи обвързваща цел за целия ЕС за по-ефективно използване на природните ресурси с 30% до 2030 г. (в сравнение с равнищата от 2014 г.), както и индивидуални цели за всяка страна членка.

Подобряването на използването на ресурсите би могло да донесе значителни нетни икономии на предприятията, публичните органи и гражданите в ЕС, които се оценяват на 600 милиарда евро или 8% от годишния оборот, като в същото време водят и до намаляване на общите годишни емисии на парникови газове с 2―4 %. Увеличаването на производителността на ресурсите с 30% до 2030 г. би могло да повиши БВП с почти 1% и да доведе до създаването на 2 милиона допълнителни устойчиви работни места, се посочва в резолюцията.

#ресурси #отпадъци #ЕС #ЕК #Комисията #растеж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"