Газовите връзки със Сърбия и Гърция влизат в европейски план за действие

Газовите връзки със Сърбия и Гърция влизат в европейски план за действие
A A+ A++ A

Междусистемните газови връзки Гърция – България (IGB) и България – Сърбия (IBS) заедно с рехабилитацията, модернизацията и разширението на българската национална газопреносна мрежа влизат в план за действие, под който подпис сложи днес в Дубровник  заместник-министърът на енергетиката Антон Павлов.

Трите проекта с българско участие са сред седемте приоритетни проекта в Меморандума за разбирателство за общ подход за справяне с предизвикателствата за диверсификация и сигурност на доставките на природен газ, одобрен от Групата на високо равнище за газовата междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа и договарящите страни от Енергийната общност.

Документът има за цел да формира политическа рамка за общ, съгласуван и солидарен регионален подход за изграждане на газова междусистемна свързаност на страните от Централна и Югоизточна Европа. Целта е държавите от Централна и Източна Европа и Адриатическия регион да имат поне по три източника на природен газ.

„Радостен съм, че успяхме да защитим три проекта с българско участие, които намериха място сред приоритетите на европейско равнище. Уверен съм, че тяхната реализация ще съдейства за по-сигурни доставки на природен газ за района на Югоизточна Европа и за модернизацията и рехабилитацията на българската газопреносна инфраструктура“, коментира заместник-министър Антон Павлов след подписването на документа.

Меморандумът за разбирателство за общ подход за справяне с предизвикателствата за диверсификация и сигурност на доставките на природен газ е част от инициативата за изграждане на газови връзки в Централна и Югоизточна Европа.

Групата на високо равнище беше сформирана и проведе първото си заседание в София на 9 февруари 2015 г.

 


#газови връзки #Антон Павлов #Дубровник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »