Делян Добрев: Сделката за „ГОРУБСО“ е готова, проблемът с ОЦК остава

Делян Добрев: Сделката за „ГОРУБСО“ е готова, проблемът с ОЦК остава
Пет нови договора за ефективен туристически маркетинг на стойност близо 20,5 млн. лева бяха подписани в понеделник. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сделката за „ГОРУБСО–Мадан“ е финализирана и смяната на концесионерите ще бъде вписана в Централния депозитар във вторник, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

„Още този вторник се очаква тежестта от 12 милиона евро да бъде вдигната“, посочи министърът по отношение на задълженията на концесионера „Интертръст холдинг“ на Валентин Захариев, предаде БГНЕС.

Сделката за мината с новия концесионер Николай Вълканов беше финализирана още в петък, но собствеността ще се прехвърли във вторник, тъй като австрийската банка, където са авоарите на Валентин Захариев, не работи в петък поради великденските празници.

„Все още е трудна ситуацията с ОЦК – Кърджали“, отбеляза министър Делян Добрев.

Металурзите се заканиха в сряда да протестират пред сградата на собственика на завода „Интертръст холдинг“ АД и пред Народното събрание в София.

Министър Добрев съобщи, че Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия няма да бъде закрита.

С промяна в Устройствения правилник на министерството междинното звено към агенцията ще стане част от главната дирекция в МИЕТ. Промяната ще бъде приета на заседание на Министерския съвет вероятно още следващата седмица.

„Тази оптимизация ще ни помогне да постигнем целите, които сме си поставили - 100% договориране на средствата по ОП „Конкурентоспособност" и изплащане на до 1 милиард лева към бизнеса до края на 2012 г.“, обясни Делян Добрев.

Министърът коментира и работата на временната парламентарна комисия, която трябва да коригира текстовете в мораториума върху проучванията на шистов газ в страната, така че да се позволи добив на конвенционален газ.

„С някои от текстовете забраняваме както проучването и добива на конвенционален газ, така и нагнетяването на количества природен газ в Чирен, така че комисията трябва възможно най-бързо да изслуша експертите, които да кажат какви са проблемите, и мораториумът да се коригира в тази част“, заяви той.

#Чирен #шистов газ #конвенционален газ #Кърджали #ОЦК – Кърджали #Мадан #ГОРУБСО #енергетиката и туризма #министър на икономиката #Делян Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"