Шефът на БНБ трябва да е технократ, убедена е Стоянова

Шефът на БНБ трябва да е технократ, убедена е Стоянова
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Шефът на БНБ трябва да бъде технократ. Важно е да се избере еспертът в тази област и той да бъде подкрепен от повечете политически сили, защото това означава стабилност".

Това заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова в сутрешния блок на БНТ в петък. 

По думите й, всеки от кандидатите за управител на БНБ поставя като приоритет влизане в Еврозоната, но това не е толкова лесно. "Това е двустранен процес - от една страна ние трябва да сме готови за него, а от друга - дали ни искат", добави още Стоянова.

"Начинът, по който България влезе в Еврозоната също е много важен не е решение на управителя на БНБ. Това е политическо решение, неслучайно има назначена комисия за подготовка за влизане в Еврозоната", категорична бе тя.

Що се отнася до дейността на БНБ, Стоянова е на мнение, че не е нужно обществото да знае какво точно се случва там, но трябва да има прозрачност. "Трябва да се представят годишни доклади и отчети", добави още Менда Стоянова.

Тя изрази съжаление, че изборът на нов гуверньор се случва точно преди изборите, защото ако не беше по това време, нещата са щели да изглеждат по различен начин. 

По отношение на Гърция, Стоянова заяви, че южната ни съседка трябва да остане в Еврозоната. 

 

#Менда Стоянова #БНБ #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"