БНБ с нов гуверньор на 15 юли

БНБ с нов гуверньор на 15 юли
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Другата седмица парламентът ще гласува оставката на бившия вече гуверньор на БНБ Иван Искров. В сряда (15 юли) Централната банка ще има нов управител, обявиха членове на бюджетната комисия. 

На извънредно заседание във вторник депутатите ще гласуват освобождаването на сегашния гуверньор на централната банка Иван Искров и назначаването на нов. И двете решения ще влязат в сила от следващия ден. Така БНБ ще има нов шеф след 12-те години, през които Искров бе начело на институцията. Той подаде оставка в края на юни, но вторият му мандат така или иначе изтичаше през октомври.

Претендентите за поста са четирима. Димитър Радев е номиниран от ГЕРБ и подкрепен от РБ. От РБ обаче имат и друг кандидат - Бисер Манолов. Списъка допълват Григорий Вазов, подкрепен от ПФ, и Виктор Йоцов - от АБВ. Те ще трябва да се преборят за подкрепата на 161 депутати, за да седнат в креслото на централния банкер.

Припомняме, че в четвъртък бюджетната комисия изслуша техните виждания. Депутатите отделиха близо три часа на четиримата кандидати, за да чуят концепциите им и да им зададат въпросите си. Възможност за питания имаха и представители на НПО-та и медии.

#БНБ #Иван Искров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"