ЕС ще спира кредитните оценки на рискови страни

ЕС ще спира кредитните оценки на рискови страни
Френският еврокомисар Мишел Барние. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия ще предложи прекратяване на оценката на кредитния рейтинг на европейските държави, ако те се ползват от международна помощ или оценката им засилва нестабилността на пазарите, съобщи еврокомисарят за вътрешния пазар Мишел Барние.

Рейтинговите агенции, които се намират под контрола на Европейския регулатор за ценни книжа и финансовите пазари (ESMA), „няма да имат право, ако ЕСМА реши, да правят оценка на някои страни за определено време, ако те получават международна помощ от МВФ или от ЕС“, заяви Барние по френското радио BFM, цитиран от „Европолитикс“ и БГНЕС.

Освен това ЕСМА „ще може да спира временно оценката за два месеца в подходящ според нея момент, ако тази оценка засилва или ускорява нестабилността и ирационалността на пазарите“, изтъкна френският еврокомисар.

Чрез тази мярка Брюксел иска да си извлече поуки от миналото, най-вече във връзка със случилото се в Гърция.

Рейтингът на страната беше намален от една рейтингова агенция в момент, когато европейските й партньори бяха на път да изработят спасителен план.

Освен това миналия петък рейтинговата агенция „Стандард енд Пуърс“ призна, че е изпратила по погрешка съобщение до някои свои абонати за намаляване на кредитния рейтинг на Франция, с което вбеси Париж.

Във вторник Комисията ще представи предложенията си за втвърдяване на правилата за функциониране на рейтинговите агенции, сред които и за трите най-големи „Стандард енд Пуърс“, „Мудис“ и „Фич“.

Според проекта на документа, предложен от Барние, подобна забрана ще бъде разрешена „само в ситуации на съществуваща или неизбежна заплаха за правилното функциониране на финансовите пазари или за финансовата стабилност в цялата или част от финансовата система на съюза“.

#ЕС #ЕК #Европейски съюз #Европейска комисия #еврокомисар #еврокомисар за вътрешния пазар #Мишел Барние #рейтингови агенции #кредитен рейтинг #дългова криза #дългови кризи #Франция #Гърция #Фич #Мудис #Стандард енд Пуърс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"