Янева и Константинов на съд заради аферата "Червей"

Янева и Константинов на съд заради аферата "Червей"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева ще отговаря пред закона за престъпления по служба заради разработката "Червей". Софийската градска прокуратура е внесла обвинителния акт срещу нея и срещу шефа на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов.

Владимира Янева е обвинена, че от 12 септември 2013 г. до 25 март 2014 г. два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства (СРС) в нарушение на закона.

Разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър", без обаче целта да е да се установи самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления.

Не са били спазени и изискванията на закона за мотивиране на исканията за подслушване и в нарушение на максималните срокове за прилагане на СРС.

Янева е с мярка за неотклонение подписка.

Шефът на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов е обвинен, че в същия период е съставил общо шест официални документа, в които е удостоверил неверни обстоятелства. Те трябвало да послужат на Янева като доказателство за тези обстоятелства.

Той е обвинен и за компютърно престъпление. На 12 ноември 2013 г. от служебен компютър и със служебна парола Костадинов е направил справка по ЕГН на лице, без да е имал необходимото за това разрешение.

Деянието е извършено по отношение на лични данни на физическо лице и представлява тайна, защитена от Закона за защита на личните данни, посочват от СГП.

На Тодор Костадинов е наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 2000 лв.

#Владимира Янева #МВР #червей

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници