Туроператорът, изоставил учениците, има и други нарушения

Туроператорът, изоставил учениците, има и други нарушения
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Туроператорът "Гъливер Травел" има регистрирани нарушения в министерство на туризма, за които е сезирана Комисията за защита на потребителите (КЗП) и e стартирана процедура по установяване на административно нарушение.

Фирмата изостави 31 български ученици, които са на екскурзия в Испания.

Министерството готви промени в закона, които да позволят спиране на дейността на некоректни туроператори при подаден сигнал. В сега действащото законодателство, при такава ситуация, се предвижда фирмата да продължи дейността си до установяване на нарушението.

Туроператорът организира пътуването на деца от 8, 9 и 10 клас на Националната финансово-стопанска гимназия, като при пристигането в Испания се оказва, че нощувките на групата не са платени. Децата са добре, установен е контакт с тях. Стартирана е проверка по случая, съобщиха от министерството на туризма.

Справката на Министерството на туризма показва, че "Гъливер Травел" има валидна застраховка до 22 април 2016 г. с лимит 75 000 лв. През октомври 2014 г. застрахователно дружество завежда преписки на щети по претенции на туристи, на които не са осъществени туристически пътувания. Министерството на туризма е сезирало КЗП по случая и от полученото официално писмо става ясно, че са съставени актове за установяване на административно нарушение, които не са влезли в сила, поради обжалване в съда.

Министерството на туризма готви промени, които ще позволят да се спира дейността на нарушителя още при стартиране на процедура по установяване на административно нарушение.

На наш въпрос кой ще поеме отговорността за случилото се, при положение, че бе направена промяна в наредбата туроператори, вместо учители да организират ученически екскурзии, от министерството на образованието обясниха, че за да бъде проведено едно организирано пътуване с деца и ученици трябва да бъдат спазени изискванията на Наредба № 2, с която се уреждат условията и редът за организиране и провеждане на детския и ученическия отдих и туризъм в страната и в чужбина.

Координацията и контролът на дейностите по организацията и провеждането се осъществяват от регионалните инспекторати по образованието. 

#ученици #Испания #изоставени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови предсрочни избори