Освен че раздели Европа, ТПТИ разедини и левицата

Освен че раздели Европа, ТПТИ разедини и левицата
A A+ A++ A

БСП се разграничи от бившия си председател и настоящ ръководител на европейската левица Сергей Станишев,  който подкрепи резолюцията за Транслантическото споразумение за търговия и инвестиции (ТПТИ), гласувана вчера в Европейския парламент.

С резолюцията евродепутатите дават мандат за преговорите на Европейската комисия по Трансатлантическото споразумение.

Ръководството на левицата начело с Михаил Миков и Янаки Стоилов обявиха, че не подкрепят резолюцията в този й вид и представителите на БСП няма да я подкрепят. Това партийно беше спазено при вчерашното гласуване от евродепутатите Илияна Йотова, Момчил Неков и Георги Пирински, които гласуваха "против".

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев обаче гласува "за" ключовия документ. Нещо повече, веднага след заседанието на Европарламента от офиса му изпратиха до медиите "прочувствено" послание:

"Благодарение на социалистите компаниите няма да могат да съдят държави в арбитраж. Днес Европейският парламент прие препоръка към Комисията относно преговорите по Споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТТИП). Приетият доклад дава ясен мандат на Комисията, с който преговарящите трябва да се съобразят. Той очертава параметрите на Споразумението, което Европейският парламент иска да види. Това е най-добрият начин да се защитят европейските граждани. Международната търговия да работи в техен интерес, вместо да се окопаваме в протекционизъм, както някои предлагат”, обяснява Станишев.

Подробности по темата можете да прочетете в inews

#ТПТИ #Сергей Станишев #Михаил Миков #Янаки Стоилов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »