Съпротивата срещу Запада била по-важна за Иран и от ядрената програма

Съпротивата срещу Запада била по-важна за Иран и от ядрената програма
Ядрената промишленост е локомотив, който тегли след себе си други сфери, категоричен е Махмуд Ахмадинеджад. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Махмуд Ахмадинеджад заяви, че Иран ще продължи развитието на ядрената си програма дори целият свят да се обърне срещу страната.

„Ядрената промишленост е локомотив, който тегли след себе си други сфери. Тя прилича на комическата промишленост, която помага да се развиват десетки спомагателни области. Именно по този път трябва да продължим да вървим“, категоричен е Махмуд Ахмадинеджад, цитиран от „Интерфакс“, предаде „Фокус“.

Според иранския президент самият факт на съпротивата на иранския народ на натиска на международната общност е много по-важен от самия достъп до ядрени технологии.

Като част от новите преговори по ядрената програма на Техеран САЩ и други западни страни възнамеряват да поискат от Иран да затвори незабавно и да разглоби наскоро завършеното ядрено съоръжение, което беше създадено под иранска планина, предаде „Ройтерс“.

Администрацията на Обама и неговите европейски съюзници ще призоват Иран още да спре да произвежда високо обогатен уран и да изнесе запасите от създаденото ядрено гориво извън страната.

Дипломати посочват, че Западът не може да приеме каквото и да е споразумение, докато знае, че Иран разполага с обогатен уран, който за няколко месеца може да се превърне в атомно оръжие.

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак предупреди шестчленната група на страните, които преговарят с Иран, да наложат строги ограничения за иранската ядрена програма.

Според Израел, ако бъде поставен „нисък праг“ пред Иран, това означава, че иранците „на много ниска цена са купили пътя към продължаване на военната им програма, много по-бавно, но без санкции“.

От своя страна Иран отхвърли предварително исканията на Запада, които трябваше да бъдат отправени на 14 април в Истанбул по време на срещата между Иран и групата 5+1 (САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай и Германия) за ядрената програма на Техеран.

Техеран заяви, че нито ще затвори свой ядрен бункер, нито ще се откаже от високообогатен уран.

Междувременно цените на петрола силно се понижиха в азиатската електронна търговия.

Според анализатори това се случва на фона на очакванията, че международните преговори, които започват в края на седмицата в Истанбул, ще допринесат да бъдат избегнати военни действия срещу Иран.

Цената на лондонския сорт „Брент“ от Северно море с доставка през май се понижи с 1,07 долара до 122,36 долара за барел.

В азиатската сесия на Нюйоркската търговска борса пък американският лек суров петрол със същия срок на доставяне поевтиня с 1,19 долара до 102,12 долара за барел.

За сравнение в четвъртък цената на черното злато се повиши с 1,84 долара и достигна 103,31 долара за барел. В петък пък борсите бяха затворени заради Великденските празници.

#Махмуд Ахмадинеджад #президент #президент на Иран #Иран #Техеран #ядрена програма #уран #иранска ядрена програма #Истанбул #петрол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"