Явор Гечев: За поведението на кучето е виновен собственикът, не животното

Явор Гечев: За поведението на кучето е виновен собственикът, не животното
снимка: Flickr.com
A A+ A++ A

Все по-често ставаме свидетели на инциденти с хора нахапани от домашни кучета. Те са резултат почти винаги на безотговорното отношение на стопаните, неупражнили контрол върху домашните любимци.

Всеки ден виждаме стопани спокойно разхождащи кучетата си без каишка и намордник. Редовно разходката на домашния любимец става на детските площадки, приспособени за най-малките, които често стават мишена на агресивните животни.

Според много от стопаните домашните им любимци не са агресивни и опасни, затова си позволяват да ги пускат на свобода на обществени места.

Съвсем пресен пример е пострадалото 7-годишно момченце, което във вторник бе нахапано от питбул в двора на столично училище. Детето е с няколко рани по ръката и откъснато парче месо от крака. Млад мъж, който се е опитал да помогне, също е пострадал.

В много страни има ограничения за тази порода, както за внос, така и за отглеждане, или пък подлежи на строг контрол и ограничения - САЩ, Канада, Австралия, Дания, Норвегия. Промените в законодателството на страните са въведени обикновено след инциденти с подобни кучета.

Според Явор Гечев от Фондация „Четири лапи“ забраната не е ефективна мярка, защото

кучето не е виновно за поведението си.

"Виновен в 100% от случаите е собственикът на кучето", каза пред Novinite.bg Гечев и допълни, че в България най-много инциденти стават с питбули.

По думите му дори да се забранят определени породи, инциденти ще има, просто защото има безотговорни собственици.

Той посочи, че е безобразие пускането на такива кучета да се разхождат свободно.

"Стопанинът на такова куче трябва да има съответната отговорност и отговорно поведение, както към животното, така и към околните", заяви той.

"Не бива кучетата да се пускат в училища, на детски площадки, в детски градини, както и на обществени места без контрол от собствениците. Нещата са ясни въпросът е до прилагането им и до личната отговорност", посочи Гечев.

По думите му жертвите винаги са хората, "дали ще е питбул или немска овчарка, доберман, дори и пинчер, те могат да нанесат общо взето еднакви щети, просто питбулите са по-едри", отбеляза Гечев. По думите му

питбулите не са по-агресивни от останалите животни.

"Въпросът е как ще бъдат възпитани, както е и при децата. Ако кучето се възпитава да бъде агресивно, ще стане агресивно, ако не се възпитава, няма да стане", категоричен е Гечев.

Запитан за ефективността на зоополицията в такива случаи, Гечев посочи, че "много зависи от ресурса, който ще се задели, не само човешкият, а и финансовият; много зависи от условията на работа, които ще имат тези хора".

Зоополицията ще разследва престъпления, при които стопаните на дадено животно не са упражнили достатъчен контрол над него и то е нанесло средна или тежка телесна повреда на други лица.

"Трябва да има един период от минимум година, за да влязат тези хора в материята, да бъдат обучени и да натрупат поне минимален опит, за да бъдат ефективни", смята природозащитникът.

Гечев посочи, че трябва да се помисли за някакво ограничаване в развъждането и продажбата на тези животни. По думите му в сайтовете за прадажба на животни има обяви за питбули, в които пише, че са участвали в боеве, което е криминално деяние и се наказва със затвор.

"Това не пречи на хората да ги обучават за боеве и да ги пускат след това да се продават", отбеляза Гечев.

Повече от 1500 проверки на собственици на домашни кучета са направени от началото на годината в столицата. Съставени са над 200 констативни протоколи за нарушения, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите и, сред най-честите нарушения са липса на регистрация на домашните кучета, неспазване на хигиенните норми при разходка и извеждане на животните без каишка.

 

#домашни любимци #кучета #стопани #отговорност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"