Ролята на алкохола за развитието на панкреaтит

Ролята на алкохола за развитието на панкреaтит
A A+ A++ A

В България има тенденция за зачестяване на случаите на остър панкреатит след празници и поредица почивни дни. Затова предпразнично е подходящо да обърнем внимание на една от многото причини защо да се пазим от злоупотреба с алкохол и препиване в свободното време.

Алкохолът е сред основните причини за развитие на възпаление на панкреаса. Дали човекът „носи“ или не на пиене, не е от значение, тъй като алкохолът има директен токсичен ефект върху клетките на жлезата дори и в малки количества. Колкото по-голямо е количеството на приетия алкохол и колкото за по-кратко време е изпит, толкова повече нараства рискът от развитие на остър панкреатит. Хроничен панкреатит се наблюдава при хора с дългогодишен редовен прием на алкохол.

Рискът от развитие на панкреатит зависи също и от генетичната предиспозиция, храненето (повишен риск при недостатъчен прием на белтък и недостиг на селен, цинк), както и от други увреждания на панкреаса (при камъни в жлъчката например).

Алкохолът води до промяна в състава на панкреатичния сок, което наравно с директния му токсичен ефект е непосредствена причина за увреждане на жлезата. При редовна употреба се развива т.нар. „калцифициращ панкреатит“, при който в каналите на жлезата се натрупва калций, жлезата се втвърдява, променя се нормалното й функциониране и се нарушава разграждането и усвояването на храната в червата. Появяват се болка и други симптоми, засягащи целия организъм.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"