Българският износ извън ЕС пада, вносът расте спрямо 2011 г.

Българският износ извън ЕС пада, вносът расте спрямо 2011 г.
При вноса от трети страни най-голям ръст е отчетен в сектор „Машини, оборудване и превозни средства“, сочат данните на НСИ. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В началото на 2012 г. износът на България за трети страни е намалял с 2,6% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 2,3 млрд. лева, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

Основните търговски партньори на България са Турция, Китай, Обединените арабски емирства, Русия, Сърбия и Република Македония, които формират 51,2% от износа за трети страни.

Значително нараства износът за Обединените арабски емирства, Канада, Сирия и Бразилия. Най-голям спад е отчетен при износа за Сингапур, ЮАР, Индия и Хърватия.

През февруари 2012 г. износът за трети страни нараства с 10,6% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 1,2 млрд. лева.

Вносът на България от трети страни за първите два месеца на 2012 г. се е увеличил с 8,6% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 2,9 млрд. лева.

Най-голям ръст бележи вносът от Казахстан, Босна и Херцеговина, Сирия и Република Корея. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Бразилия, Обединените арабски емирства и Украйна.

През февруари 2012 г. вносът на България от трети страни се увеличава с 16,8% спрямо същия месец на предходната година и достига близо 1,5 млрд. лева.

Външнотърговското салдо на България с трети страни за периода януари–февруари 2012 г. е отрицателно и достига 553,2 млн. лв., а след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки салдото остава отрицателно и възлиза на 411,4 млн. лева.

При износа на България за трети страни най-голям ръст е отбелязан в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“, а най-голям спад - при износа от сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“.

При вноса от трети страни най-голям ръст е отчетен в сектор „Машини, оборудване и превозни средства“, а най-голям спад - в сектор „Храни и живи животни“.

През първите два месеца на 2012 г. от България са изнесени стоки общо за близо 5,7 млрд. лв., или с 6,1% по-малко от същия период на 2011 г.

За периода януари–февруари 2012 г. в страната са внесени стоки общо за 6,9 млрд. лв. – със 7,2% повече спрямо миналата година.

През февруари 2012 г. общият внос се увеличава с 13,2% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 3,5 млрд. лева.

Общото външнотърговско салдо е отрицателно за първите два месеца на 2012 г. и възлиза на 1,25 млрд. лв., което е с 832 млн. лв. повече от салдото за първите два месеца на 2011 г.

#Македония #Сърбия #Русия #Обединени Арабски Емирства #Китай #Турция #трети страни #внос #износ #НСИ #Национален статистически институт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"