Нови разкрития на "Уикилийкс": САЩ подслушвали трима немски канцлери

Нови разкрития на "Уикилийкс": САЩ подслушвали трима немски канцлери
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нови разкрития за подслушване от страна на САЩ на европейски държави изтекоха от Уикилийкс. След информацията през 2013 г. за шпиониране на германския канцлер Ангела Меркел и тази година за трима френски президенти, сега от сайта съобщават, че САЩ са шпионирали и други немски държавници. Става въпрос за предшествениците на Меркел - Герхард Шрьодер и Хелмут Кол.

Като цяло, Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) е подслушвала през годините телефонните разговори на 125 високопоставени немски чиновници. Шпионирането било по "политически и икономически съображения".

56 от телефонните номера, подслушвани през последните 10 години, принадлежат на служители в канцлерството на Германия, доста от които се явяват хора от най-близкото обкръжение на Ангела Меркел.

Сред тях са съветниците и помощниците на фрау канцлерин, както и членовете на немските правителства през последното десетилетие. Откроявах се имената на Роналд Пофалд, бивш шеф на кабинета на Меркел и федерален министър с особени поръчения, както и това на Петер Алтмайер, министър по околната среда и ядрената безопасност.

По идентичен начин АНС е подслушвала телефонните разговори на последните трима президенти на Франция – настоящия Франсоа Оланд и неговите предшественици Никола Саркози и Жак Ширак. Обект на шпиониране са били и хората от близкото им обкръжение, както и други високопоставени държавни чиновници. 

По повод подслушванията държавният секретар на САЩ тогава категорично отхвърли тези обвинения, като заяви, че не шпионират френския президент Франсоа Оланд, нито който и да е друг френски правителствен представител.

„Ние не наблюдаваме президента Оланд, няма да наблюдаваме приятели като президента Оланд, и не извършваме никакви дейности на външното разузнаване, ако няма много конкретна и важна цел, свързана с националната сигурност, а такова нещо не ми е известно засега“, каза Кери.

Оланд коментира скандала, като посочи, че САЩ са поели ангажимент. „Американските власти поеха ангажименти“, заяви държавният глава в декларация, разпространена в медиите, като се позова на обещанията направени от Съединените щати през 2013 година да не шпионират френските лидери.

"Уикилийкс" е международнасоциална мрежа по проект, който дава възможността за анонимно редактиране на статии. Целта на проекта е "публикуване и анализ на документи, получени вследствие изтичане на информация".

Уикилийкс не е традиционен уики сайт. Читателите, които не разполагат с необходимите разрешения, не могат да променят неговото съдържание.

Джулиан Асанж, австралийски интернет активист, е представян като основател на сайта и главен редактор.

Сайтът публикува хиляди документи от източници, които разобличават корпоративната и правителствената корупция. Групата е публикувала множество важни документи, които са станали тема за първа страница в пресата. Към тях се чуслят информации за войната в Афганистан и Ирак, корупцията в Кения, затворниците в „Гуантанамо Бей“ и други.

#Ангела Маркел #Уикилийкс #САЩ #подслушване #разкрития

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници