Страните от БРИКС няма да обсъждат помощ за Гърция

Страните от БРИКС няма да обсъждат помощ за Гърция
A A+ A++ A

Ситуацията в Гърция не присъства в официалния дневен ред на срещата на върха на БРИКС, която започва в руския град Уфа. Лидерите на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка обаче ще обсъждат неформално въпроса, съобщават агенциите.

При определени условия Атина би могла да получи средства от банката на БРИКС, обясни представител на Кремъл. Ръководителят на втората по големина руска банка Андрей Костин, който участва във форума, обяви обаче, че Русия не може да помогне на Гърция, проблемът е на ЕС.

Страните от БРИКС няма да обсъждат помощ за Гърция, Русия няма да отмени ембаргото на внос на храни от Гърция и няма да я подпомага финансово заради икономически споразумения.

Алексей Улюкаев, министър на икономиката на Русия: ”Не мисля, че държавни бюджетни гаранции за търговски инвестиции представляват помощ. Това е международна практика. Ако има проекти с Гърция, които представляват интерес, тогава разбира се ще ги обсъдим”.

Медиите спекулират, че изпадналата в дългове към запада Гърция ще поиска пари от новосъздадената банка на БРИКС. Донякъде с основание , защото в страните от организацията са една пета от световното производство и 40 процента от населението на планетата. Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка се опитват да прекроят настоящият финансов ред, доминиран от Запада. Те създадоха институция , аналог на Световната банка и МВФ. Първоначалнията капитал на Новата Банка за развитие е 100 милиарда долара. Гърция би могла да бъде финансирана от банката, ако си купи акции от нея, но затова е нужно политическо решение, обясниха от Кремъл.

Президент на банката на БРИКС беше избран в началото на срещата на върха в руския град Уфа. Форумът помага на руския президент Владимир Путин да покаже, че въпреки санкциите, Москва не е в изолация.

#Гърция #БРИКС #Уфа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »