Ципрас взриви скандал в Европарламента

Ципрас взриви скандал в Европарламента
Алексис Ципрас. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкият премиер Алексис Ципрас предизвика бурен скандал в Европейския парламент в сряда. "Парите от заемите на международните кредитори изобщо не достигнаха до гръцкия народ", изтъкна той и добави: "Тези средства бяха давани на Гърция, за да бъдат спасени чуждите банки в нашата стана. За един европейски проблем е необходимо европейско решение".

Ципрас отбеляза също, че оглавяването от него правителство е на власт от едва пет месеца и затова не носи отговорност за гръцката криза. Гърция е на ръба на банкрута, защото правителствата в Атина от последните години бяха клиентелистки, проядени от корупция, позволиха неплащането на данъци, заяви той.

След тези негови думи последваха аплодисменти, но и остри критики. 

В пленарната зала в Страсбург председателят на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер нарече гръцкия премиер "лъжец". „Губите европейското доверие, запазването на достойнството изисква честност. Не казвате на гражданите си истината и това не е достойно. Знаем какво е положението на хората в България”, посочи германският евродепутат. 

"Как може Гърция да иска солидарност, когато поне в пет държави от Европейския съюз, включително в България, жизненият стандарт е по-нисък", попита още Вебер.

"Северната ви граница е България. България е членка на Европейския съюз. Като опитен политик знаете какви са условията, в които хората там живеят. Как всъщност бихте могли да обясните на българите, от гледна точка на солидарността, че Гърция не може да понесе повече съкращения, макар че в пет членки на еврозоната минималната заплата е по-ниска от тази в Гърция? Мислите ли въобще за тези хора?", запита Вебер.

Обграждате се с грешните приятели, каза още евродепутатът от народната партия. "Погледнете вляво и дясно – стоят и ви аплодират европейските екстремисти – Льо Пен, Щрахе (Хайнц-Кристиян Щрахе, лидер на дясноцентристката Австрийска партия на свободата), Луке (Бернд Луке, лидер на германската евроскептична партия "Алтернатива за Германия"). И да не пропускаме – Фидел Кастро ви поздрави за големия успех", посочи Вебер.

Ришард Легутко от групата на Европейските консерватори и реформисти пък коментира, че има нещо грешно в Европа, но и в Гърция. Струва ми се, че се разиграва театър и нищо не е, каквото се виждат очите ни, добави той.

Ги Верхофстад (АЛДЕ) посочи, че проблемът не е, че гръцкото общество не е направило усилия, а че гръцката върхушка не си е направила този труд. Така и не видяхме конкретни предложения от вас, сами вървите, а напоследък и тичате, към излизане от еврозоната. Имате 48 часа да предложите ясен календар за реформи, обърна се той към Ципрас.

В надпревара сме с времето да възстановим доверието, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Всички сме отговорни за кризата и отговорността е обща за намирането на изход, добави той.

#Гърция #Алексис Ципрас #Манфред Вебер #Европейски парламент #Страсбург

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"