Костов: Кой и защо фалира КТБ ще каже Вашингтонският съд

Костов: Кой и защо фалира КТБ ще каже Вашингтонският съд
A A+ A++ A

Градска прокуратура може да се окаже изненадана в действията си към вложителите в КТБ, когато с решение по казуса излезе арбитража във Вашингтонския съд - това прогнозира на излизане от следствието бившият премиер Иван Костов. Той бе разпитан като свидетел във връзка с личния си договор с трезора.

За промяната на договора си в КТБ от преференциален в обикновен той насочи медиите към разследващите от прокуратурата: "Точно това ще накарам да дойдат да ви обяснят. Те трябва да ви го обяснят, защото те твърдят, че е така", каза Костов.

Той е дал показания по две досъдебни производства – за преференциалната лихва, предоставена му от Корпоративна търговска банка (КТБ) и за това как неговата Лаборатория за управление на риска е получавала пари от банката.

Костов каза, че се е обърнал към наблюдаващите прокурори Гешев, Стоянов и Ганчева, на които не чул малките имена, да покажат пред медиите този договор, за който се твърди, че е предоговорен. "Ако не могат да го покажат и ако такъв не съществува, да опровергаят, защото те са прокуратура не на някой, а на всички".

Бившият премиер каза, че договорът му не е станал от преференциален обикновен. "Договорът е прекратен на основание на самия договор. Прекратен е, когато съм преценил съм го прекратил и съм понесъл санкцията по най-благоприятните за банката условия ", обясни той. понесъл е санкцията при прекратяване на договора, която е 0,1% от размера на депозита.

"Как можех да го прекратя, че да навредя на банката? Можех да прекратя договора за неизпълнение на условията, защото банката престана да изпълнява условията по този договор, отменяйки лихвите и определяйки други лихви", посочи Костов.

Според него разкарването му до следствието е изпълнение на политическа поръчка.

"25 години вкъщи един огромен плик е пълен с призовки за разкарване на мен и моето семейство по такива инициативи на прокуратурата. 25 години различни главни прокурори са се пробвали да ме обвиняват вербално за какво ли не. Нито едно от тези неща не е стигнало до съд. Никога не е повдигано срещу мен, дори предварително производство. Аз мисля, че е крайно време наистина да има съдебна реформа, за да спре това безчинство, което става тук", каза Костов.

Костов попита репортерите дали знаят какъв е огромният риск за хората, които работят тук и обясни: "Рискът е по делото за арбитража във Вашингтонския съд приключи във вреда за България и в полза на Оманския фонд, виновната страна за ликвидацията на КТБ ще бъде българската държава със съответните институции, които по някакъв начин е причинила, или участвала или е съдействала за ликвидацията на банката".

"Тоест това, с което се занимават тук в Градска прокуратура цялото може да бъде поставено в съществено преразглеждане от друга инстанция, защото интересите вътре не са интересите на Иван Костов, който може да бъде разкарват 25 години по следствието и да се издевателства над него – там са интереси на чуждестранен инвеститор и те са защитени от междудържавни договори за насърчаване и защита на инвестициите. И ако се окаже, че българската държава не е защитила тези инвестиции, така както е поела и така както е ратифицирала договорите, тя може да бъде осъдена и тогава отговорът, който търсят от СГП може да се окаже съвсем изненадващ за тях", каза Иван Костов и обобщи: "Отговорът на въпроса кой и защо фалира КТБ ще го даде Вашингтонският съд".



#Иван Костов #КТБ #арбитраж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"