Плевнелиев в Украйна: Газът трябва да е стока, а не оръжие

Плевнелиев в Украйна: Газът трябва да е стока, а не оръжие
Росен Плевнелиев и Петро Порошенко. Снимка: Президентството
A A+ A++ A

Природният газ не трябва да бъде оръжие, а трябва да е стока, търгувана на пазарни цени и свободно, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на пресконференция с украинския си колега Петро Порошенко.

"През 2009 г. страната ни беше засегната от газовата криза и сега България работи усилено за диверсификация. Ние не сме против Русия, ние купуваме руски газ и искаме да продължаваме, но сме против това да не можем да калкулираме каква ще бъде цената, против сме да нямаме дългосрочна яснота и сме против липсата на пазарни цени, заяви президентът.

Той подчерта, че природният газ трябва да се търгува свободно на пазарите, а да не бъде инструмент за дестабилизиране.

„Никой няма право да мести граници със сила и да окупира чужди територии – бъдещето на Европа е в премахването на границите. България подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна и призовава за стриктното изпълнение на Минските споразумения за преодоляване на кризата в източната част на страната", заяви още държавният глава.

Президентът беше категоричен, че присъединяването на Крим и Севастопол от Руската Федерация е в нарушение на международното право, конституцията на Украйна и Будапещенския меморандум от 1994 г. България не признава резултатите от референдумите, организирани от самопровъзгласилите се власти в Донецк и Луганск. „За България Крим е Украйна, а Украйна е Европа“, отбеляза Росен Плевнелиев.

Порошенко и Плевнелиев обсъдиха възможностите за насърчаване на дейността на организациите на украинските българи и на културно-просветните дружества. Българската общност в Украйна от 250 000 души и двете държави ще работят за интеграцията на българското малцинство, увериха двамата президенти.

„Каквито и реформи – конституционни, или административни, да се случват тук, в Украйна, ние сме сигурни, че те ще бъдат направени по европейски начин и те ще помогнат на българската общност да се интегрира добре и да запази своята силна връзка с България“, заяви президентът Плевнелиев.

Българистиката е добре застъпена в университетите в Киев, Харков, Лвов и Одеса, заяви президентът. От своя страна Петро Порошенко посочи, че разработените проекти за децентрализация ще гарантират правата на малцинствата в Украйна. „Провеждаме реформите, като се базираме на европейския опит“, заяви Порошенко.

#Росен Плевнелиев #Плевнелиев #Петро Порошенко #Порошенко #Украйна #Киев #Русия #газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"