Каквото и да твърди, Москва няма да остави Гърция

Каквото и да твърди, Москва няма да остави Гърция
Алексис Ципрас и Владимир Путин Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ще помогне ли Русия на Гърция - това е една от най-коментираните теми след краха на преговорите с международните кредитори. Темата стана още по-актуална след гръцкото "Не" на референдума в неделя. Москва не дава признаци, че ще помага финансово, но ангажиментът с гръцките проблеми е очевиден.

Руските политици почти на всеки на брифинг за ситуацията в Гърция твърдят, че Москва внимателно следи развитието на събитията, но Атина все още не е поискала помощ. Те отговорят отрицателно на въпроси, свързани с перспективата Гърция да бъде приета в БРИКС или поне да се облагодетелства от тази общност.

В медиите се появиха публикации, че Гърция може да поиска помощ от новата Банка за развитие на БРИКС. Финансовата институция е оценена на 100 млрд. долара, а нейна цел е да се конкурира с големите западни банки и постепенно да се превърне в една от ключовите институции за кредитиране.

"Знаем за тези сигнали, но те не са разгледани на официално ниво", заяви президентският съветник Юрий Ушаков, цитиран от ТАСС.

Той уточни, че ситуацията в Гърция ще бъде обсъдена на срещата на върха в Уфа тази седмица, но не и в контекста да бъде финансирана от БРИКС.

Външният министър Сергей Лавров многократно е заявявал, че тази тема не фигурира в двустранните отношения на Атина и Москва.

Ръководителят на Търговската камара на Руската федерация Сергей Катирин коментира, че Гърция може да се присъедини към страните от БРИКС, но когато стане бързо развиваща се икономика. "Първоначално в икономическия съюз не участваше ЮАР, но после се присъедини. Ако Гърция стане бързоразвиваща се икономика, с основание ще бъде приета", коментира той.

В същото време анализатори твърдят, че Кремъл следи ситуацията отблизо и доволно потрива ръце. Причината е, че потенциалните руски инвеститори чакат с нетърпение излизането на Гърция от еврозоната - ще отпаднат многобройни ограничения, които досега пречеха на руските бизнесмени, а и цените ще паднат драстично. Според проучване на Pravda.ru руският бизнес се интересува най-вече от евтини недвижими имоти в Гърция. По данни на Руско-гръцката търговска камара, руските туристи в Гърция са 1,7 милиона души за 2014 г. Те са оставили в гръцката икономика около 2 млрд. долара. Около 7% от тях са проявили интерес да купят недвижим имот. По информация на вестник "Ханделсблат", руският президент Владимир Путин също често прекарва отпуската си на Егейско море.

Освен в туристическия, двете страни имат силни връзки и във финансовия сектор. Руски акционери имат големи дялове в една от най-важните за Гърция банки - "Bank of Сyprus". Също така и в енергетиката - Атина внася над 60% от природния си газ от Русия.

Близостта с Русия е очевидна, а вероятно и надеждата, че както и да се развият нещата с ЕС, Гърция няма да остане сама с дълговото си бреме. Веднага след референдума Ципрас се е обадил по телефона на руския президент, за да обсъдят резултатите. Путин го е уверил, че руската страна подкрепя волята на хората и усилията на гръцкото общество за излизане от кризисната ситуация. И двете страни твърдят, че разговори за пари няма, но ангажиментът на Москва е очевиден.

В началото на юни, няколко седмици преди посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Русия, той разговаря по телефона с руския президент Владимир Путин. Те обсъдиха енергийното сътрудничество между двете страни и възможността Атина да участва в банката на БРИКС. Въпреки това, по-късно в хода на лична среща с Путин в Санкт Петербург Ципрас този въпрос не е бил повдигнат.

Путин смята, че ако гръцката икономика се засили, например, чрез развитие на отношенията с Русия, Атина много по-лесно ще си върне дълговете на международните кредитори - ЕС и МВФ.

#Русия #Москва #Гърция #Владимир Путин #Путин #Алексис Ципрас #Ципрас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »