Томислав Дончев: Не задържаме изкуствено цената на тока

Томислав Дончев: Не задържаме изкуствено цената на тока
A A+ A++ A

Няма изкуствено задържане на цената на тока, каза пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му такъв подход е неподходящ най-малкото защото "от изкуственото задържане на цената на тока през последната година сме оставили енергетиката в това състояние, което е в момента".

Според вицепремиера половината от паричния дефицит в енергетиката е следствие на т. нар. тарифен децифит. Втората половина от дупката е заради "Цанков камък" и заради "Белене", каза той.

Проверката във ВЕИ сектора продължава, като основната цел е да се провери дали декларираните от тях инвестиционни разходи и параметри отговарят на формулата, на базата на която на тях им се плаща по-висока цена, каза Дончев.

Но проверките не трябва да се приемат като гонения на даден бранш - който като почтен и съвестен инвеститор не е надписвал сметката, може да бъде спокоен, увери Дончев.

"Трудно ми е да си представя, че част от нещата, които са се случвали в енергетиката изобщо, включително и във ВЕИ сектора, са ставали без политическа протекция. Имаме драстични случаи", каза още той.

На въпрос дали в ГЕРБ има хора, които са осъществявали протекция над други, които притежават ВЕИ-та, Дончев отговори, че не знае за такива хора. "Това, че някой е член или на позиция в ГЕРБ, било депутат или друг, не е никаква индулгенция, нито имунитет", категоричен беше той.

По другата обсъждана в момента тема - за нов управител на БНБ, Томислав Дончев отхвърли упреците, изказани от бившия финансов министър симеон Дянков, че "значима фигура извън правителството е осъществила натиск Искров да бъде преизбран на поста през 2009 г.".

"Не помня никой да е бил натискан Иван Искров да остане на поста като управител на БНБ, нито някой да се е оплаквал от натиск", категоричен бе Дончев.

От кризата с Гърция вицепремиерът вижда и положителни, и отрицателни възможни последствия за нас. Страната е важен търговски партньор на България, износът ни за Гърция е от порядъка на 3 милиарда, припомни той. Над 100 хиляди души работят в страната, а през лятото броят им става почти двоен. Ако кризата в Гърция се задълбочи, което е напълно възможно, част от тези над 100 хиляди българи може да изберат да се върнат в България.

У нас, освен безработица, има и недостиг на работна сила, особено в някои сфери като туризма, сектора на услугите. Така че ефектът ще е двояк – от една страна нов натиск на пазара на труда, от друга страна - нови възможности за бизнес, смята той.

Кризата в Гърция би могла да свие експортните възможности на България, но от друга страна има процес на миграция на гръцки бизнеси в България заради много по-стабилната политическа и икономическа среда.

Като прекалено екзотичен сценарий той вижда връщането на драхмата в Гърция. Това би означавало, че кризата е ескалирала до крайна степен и преговорите във всякакъв вид са невъзможни. Според Дончев гръцкото правителство, с убеждението, че мощността му е повишена след референдума, ще се опита да лансира нещо близо до петъчното предложение на Ципрас: редуциране на дълга с нови 30% и гратисен период от 20 години, което няма как да бъде прието.

Най-опасен ефект обаче имат затворените банки в южната ни съседка. Ако банковата система не работи още няколко дни или още седмица, това ще има ужасяващ ефект върху икономиката, прогнозира Дончев.

#Томислав Дончев #енергетика #ток #Иван Искров #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници