Жега в Европа: Слънцето отне 12 човешки живота в Германия

Жега в Европа: Слънцето отне 12 човешки живота в Германия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Рекордните жеги в Германия взеха 12 жертви, повечето от които се удавили във водоеми, пише в. “Гардиън”. В Бавария в езеро е потънало четиригодишно момченце, в Кьолн шестгодишен е бил повлечен от течението на река Рейн.

Температурите в Германия достигнаха нов рекорд - в град Китцинген, провинция Бавария, в неделя бяха регистрирани 40,3 градуса по Целзий. В Берлин, където температурите достигнаха 38 градуса, тълпи от хора търсеха спасение в откритите басейни. В каналите и реките на града рибата умираше поради липса на кислород. Стотици хора бяха спасени от прегряване във високоскоростните германски влакове, след като климатичните им системи отказали заради високите температури.

От жегите страдат и пътищата с бетонно покритие. Заради горещината на магистрала А5, недалеч от Хайделберг, настилката се пропука и надигна. Край Оснабрюк на ягодово поле са колабирали 25 работници. Метеорологичните условия се очаква да имат разрушителен ефект върху селското стопанство. Пшеницата в Германия е изгорена от жегата, а ягодите гният.

През уикенда затворен остана куполът на Райхстага, тъй като в него температурата достигна 44 градуса.

40-градусова жега тормози и италианците. Рекордните горещини бяха регистрирани в Рим, Милано, Торино, Болоня, Флоренция и Триест.

Горещо е и в Испания. Живакът в южната провинция Андалусия отчете 42 градуса на някои места. Хората потърсиха разхлада на сянка, а заведенията приветстват ожаднелите клиенти.

Метеоролозите обясняват горещата вълна със зона на ниско налягане на север от Великобритания и високо налягане в района на Средиземноморието, които изтласкват въздух от Африка към Европа.

#жеги #Германия #Европа #Испания #Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »