Официално: над 61 на сто от гърците са подкрепили Ципрас с "Не"

Официално: над 61 на сто от гърците са подкрепили Ципрас с "Не"
A A+ A++ A

При обработени 50,5% протоколи от референдума данните от сайта на Министерството на вътрешното работи на Гърция сочат, че с "не" са гласували 61.21%, а с "да" 38.79%.

Валидните бюлетини са над 94 на сто.

Избирателната активност е малко под 60%.

Привържениците на СИРИЗА празнуват

Противници на предложението на кредиторите за реформи в замяна на свежа финансова помощ започнаха да се събират на централния площад Синтагма в Атина след обявяването на предварителните резултати от референдума, за да отпразнуват своята победа, предаде ТАСС.

Площадът се изпълни с хора, носещи гръцкия флаг и плакати с лозунг "Не на мерките за икономии!".



Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос, който е съюзник на Алексис Ципрас в правителството на СИРИЗА, написа в "Туитър":  "Гръцкият народ доказа, че не се подчинява на шантажа, на терора и на заплахата, демокрацията спечели".

Икономистите са скептични

"Опасността да се разпадне гръцката икономика е много близо до нас – това може да се случи в понеделник или другата седмица, или заедно с банките. Сега вече, разбира се, никой не плаща данъци", коментира пред бТВ икономистът Светослав Данчев, който живее в Атина.

„В икономически план, какъвто и да е резултатът от този вот, той ще е негативен за гръцката икономика”, смята Данчев. Според него най-важното е да се постигне споразумение с кредиторите.

При отговор „Да” на референдума и приемане на предложенията на кредиторите е вероятно да има 20% загуба на спестявания на гърците. Ако отговорът обаче е „Не” и Атина продължи да упорства, жителите на южната ни съседка може да се простят с около 60 на сто от парите си - това прогнозира Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика.

Според икономиста, случаят с натрупалия се дълг на Гърция напомня на българския от 80-те: „Западните банки смятат, че ЕС ще е винаги зад Гърция” и са допуснали трансферите от Брюксел да са единствена гаранция.

Красен Станчев посочи още, че еврото е замислено като валута за правителства, които водят разумна фискална политика. Това обаче не се е случило даже в Германия, но тя поне можела да си събира данъците.

„На чужд гръб и сто тояги са малко”,– припомни бизнесменът и бивш футболист Томас Лафчис. Той е убеден, че дългът на Гърция в сегашния си вид не може да бъде платен, а ограничаването на харчовете през последните 5 години не се е случило.

Бившият президент на „Левски” посочи, че много българи работят в Гърция, а още повече са тези, които у нас работят в предприятия с гръцка собственост.

„Двете икономики са интегрирани, много лошо е съседът да обеднява”, заяви и Красен Станчев. По негови изчисления 100-120 хиляди българи у нас може да се окажат засегнати от кризата в Гърция.

#Гърция #референдум #резултати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"