Харалан Александров: Позицията ни е печеливша, но сякаш тайно се срамуваме

Харалан Александров: Позицията ни е печеливша, но сякаш тайно се срамуваме
A A+ A++ A

Твърдата позиция, която правителството на Ципрас зае, не е просто проява на левичарска самонадеяност, тя съвършено се вписва в гръцката героична традиция – малката нация, която дръзко се изправя срещу превъзхождащ я противник, както спартанците са се изрепчили на Персийската империя, коментира в интервю за "24 часа" социалният антрополог Харалан Александров.

Неподчинението е източник на гордост и радост в гръцката национална митология, дори когато предсказуемо води до гибел – да си припомним щастливата смърт на капитан Михалис в неравен бой за свободата на Крит, сочи той и добавя, че не би се изненадал, ако на референдума гърците отхвърлят предложенията на ЕС и изберат пътя на гордото страдание.

На въпрос как това би повлияло на нас, Александров отбелязва, че ние сме избрали съвършено различна стратегия на оцеляване. В момент, когато гърците се борят със зъби и нокти за социалните си привилегии като за свещено право, нашето правителство демонстрира европейска солидарност и дисциплина, като съфинансира плана “Юнкер” със 100 млн. евро.

Въпреки обезценяващите коментари, че политическият елит се натяга пред европейските господари, за да блесне на фона на опърничавите гърци, аз виждам в този жест премислена стратегия за присъединяване към Евросъюза в критичен за него момент. Изглежда, като общност ние сме в постгероична фаза – преживели сме травмите от националните катастрофи, научили сме си урока, смирили сме се с ролята на малка и бедна държава и се опитваме да се възползваме от нея, като съвестно следваме правилата на големите с надежда да бъдем възнаградени за послушанието, обяснява Харалан Александров.

Българският опортюнизъм според него навярно ще се окаже доста по-разумен и печеливш от патоса на гръцкия бунт, и при все това ние сякаш тайно се срамуваме от този избор. Затова в коментарите на събитията в Гърция толкова често се промъква злорадство, заключва антропологът.

#Гърция #стратегия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »