ЕС е готов да отпусне спешен заем на Гърция, заяви Мартин Шулц

ЕС е готов да отпусне спешен заем на Гърция, заяви Мартин Шулц
Мартин Шулц. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз има готовност да отпусне допълнителен заем на Гърция, за да може страната да реши социалните си проблеми. Това заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, цитиран от „Ди Велт”.

„Няма да изоставим хората в Гърция. Те не са виновни за нищо. Трябва да им помогнем“, заяви Шулц.

Председателят на ЕП подчерта, че вероятно ще се наложи да бъде оптуснат спешен заем на Гърция, за да бъдат поддържани обществените услуги и нуждаещите хора да получат помощите си.

Кредиторите на Гърция виждат нещата по друг начин. Според тях Ципрас, който стъпи на власт заради полемиката си срещу строгите икономии, се интересува единствено от сделка, която ще намали ограничителните мерки и ще осигури максимално облекчение от дълга.

В същото време германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че не изключва възможността Гърция да излезе от еврозоната, но смята, че това няма да реши проблемите. В интервю за „Билд” Шойбле каза, че с еврото или без него, на този въпрос са длъжни да дадат отговор самите гърци.

„Разбира се, ние няма да оставим гръцкия народ на произвола на съдбата“, заяви финансовият министър.

Шойбле бе категоричен, че колапсът на гръцката банкова система не носи заплаха за финансовите институции на други европейски страни.

#Гърция #Атина #гърци #Ципрас #референдум #криза #Волфганг Шойбле #Шойбле

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »