Цачева строи „духовен мост“ с Япония чрез Васил Левски

Цачева строи „духовен мост“ с Япония чрез Васил Левски
С откриването на паметен знак на Апостола на свободата Васил Левски в Страната на изгряващото сльнце ние създаваме още един духовен мост на приятелство между българския и японския народ, отбеляза Цецка Цачева. Снимка: НС
A A+ A++ A

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри барелеф на Васил Левски в българското посолство в Токио в началото на официалната визита на българската парламентарна делегация в Япония.

Барелефът е копие на паметника на Апостола в центъра на София. Скулптурата е дарение от 41-то Народно събрание и фондация „Васил Левски" по повод 175 години от рождението на Апостола, съобщиха от пресцентъра на парламента.

„С откриването на паметен знак на Апостола на свободата Васил Левски в Страната на изгряващото сльнце ние създаваме още един духовен мост на приятелство между българския и японския народ," отбеляза председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Българското посолство в Япония е първото място в Азия, където е поставен барелеф на Левски.

„Силно се надявам по този начин делото и идеите на Васил Левски да предизвикат още по-силен отзвук и интерес към България в Япония, известна с уникалното съчетание на хилядолетни традиции с най-нови постижения на науката и технологиите, на забележителни икономически успехи с любов към природата, усет за красотата и изключителна любезност и добронамереност на хората," заяви председателят на Народното събрание.

В своето слово посланикът на България в Япония Любомир Тодоров каза, че в Токио духът на Апостола ще се извисява в хармония с високите измерения на духовните ценности на японската нация - пътят на честта на самурая, преклонението пред природата и красотата, както и непреклоността, самоотвержеността и силата на волята на японския народ.

Цецка Цачева разговаря с български студенти в Япония и с японски българисти.

Японското просветно министерство всяка година отпуска около 20 пълни стипендии за обучение в Япония на български студенти, специализанти и аспиранти. Досега от тази възможност са се възползвали 437 души.

Официална визита на българската парламентарна делегация в Япония е по покана на председателя на Горната камара на японския парламент Кенджи Хирата и ще продължи до 12 април.

#председател на Народното събрание #Цецка Цачева #барелеф #Васил Левски #Токио #Япония #Апостола #Любомир Тодоров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"