Екатерина Михайлова: Всички печелят от свалянето на прага за свикване на референдум

Екатерина Михайлова: Всички печелят от свалянето на прага за свикване на референдум
Екатерина Михайлова Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От решението на депутатите да намалят на 400 хиляди сегашните 500 хиляди подписи за свикване на референдум не облагодетелства определена партия, а българските граждани. Това заяви бившият зам.-председател на парламента и настоящ експерт към Реформаторския блок Екатерина Михайлова.

"Когато се решава как да бъде уреден един референдум най-важно е да се знае - кой може да го предизвика, колко гласове са нужни за валидността му и ясно посочване на темата, която засяга. Нужно е също преди да се случи да бъде поставена някаква бариера, каквато е в случая събирането на подписи, за да има представителност", коментира Михайлова.

Тя обясни, че свалянето на прага е положителна стъпка, защото е с спазена мярата за представителност. От "Атака" бяха предложили намаляване на необходимите подписи до 200 000. Според Михайлова това не е приемливо. Защото с твърде ниския праг може да се злоупотреби и да се свикват допитвания по не толкова важни теми.

"Тази бариера се отнася и за институциите. Например в Народното събрание при гласуване на вот на недоверие са нужни минимум 48% народни представители, а не 10%. Така не се злоупотребява с това право и се избягва поставянето на не толкова важни въпроси. Винаги трябва да се търси разумна граница, за да има висока представителност на искането. Разбира се, границата не трябва да е непреодолима", обясни тя.

Според Екатерина Михайлова обществото ни не е готово за референдум за изборните правила през есента. Причината е, че макар и да върви дебат от година, той не е достътчно задълбочен. Хората не са достатъчно запознати с плюсовете и минусите, за да могат да направят информиран избор. Референдумите изискват познаване, за да има смисъл от тях.

"Лошият пример е пред очите ни. Гръцкият референдум бе свикан в много кратък срок, в който не могат да се чуят всички аргументи. Гласува се от емоция и симпатии, а не от информираност и познаване на темата", коментира Михайлова.

Експертът се обяви, че подкрепя мажоритарния вот. Но трябва да се запази и пропорционалната система.

"Привърженик съм на смесена, комбинирана, избирателна система, защото дава по-голям политически плурализъм. Тази тенденция не е само у нас, а и в цяла Европа. Това е изискване и в нашата Конситуция - държавата се изгражда на базата на политически плурализъм. Изцяло мажоритарна система би създала пролбем в България", коментира Екатерина Михайлова.

#Екатерина Михайлова #Михайлова #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници