Петкова: Фонд "Сигурност" ще прибира 5% от приходите от продаден ток

Петкова: Фонд "Сигурност" ще прибира 5% от приходите от продаден ток
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Създава се фонд "Сигурност на електроенергийната система", който да компенсира недостига на средства за покриване на разходите на Националната електрическа компания, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова след среща в Министерски съвет по проблемите в енергетиката.

Ще има промяна в изкупуването на енергия от ВЕИ. Министърът припомни, че досега цялата енергия е изкупувана за 125 лв. за мегаватчас. Промените предвиждат общественият доставчик да купува по-малък обем часове енергия, което ще се постигне чрез приспадане.

„На първо място ще определим по какви цени общественият доставчик ще изкупува енергия от ВЕИ-та. НЕК в качеството си на единствен купувач е длъжен да изкупува цялата енергия от възобновяеми източници. Цялото количество, което се произвежда над часовете, ще се изкупува по цена за излишък на балансиращия пазар между 4 и 6 лв. за мегаватчас", каза Петкова.

Изцяло нова разпоредба в закона ще позволи на Комисията за енергийно и водно регулиране да измени цените за изкупуване на ел. енергия от възобновяеми източници на база резултатите от извършените от Агенцията за държавна финансова инспекция проверки. Инспекциите следва да установят дали инвестициите, свързани с изграждането на енергийния обект и формиращи преференциалните цени, не надвишават действителните разходи.

В допълнение на КЕВР се дава правна възможност да прекрати плащанията по преференциални цени на ВЕИ, финансирани от публични източници. С изпълнението на тази мярка ще бъде преодоляно двойното подпомагане на тези производители, които са изградили проектите си със средства от национална или европейска схема, а енергията им се изкупува по преференциални цени.

Министър Петкова посочи, че чрез законодателни промени КЕВР ще има право да нанася промени в енергийния микс. Създава се фонд "Сигурност на електроенергийната система", който да компенсира недостига на средства за покриване на разходите на Националната електрическа компания. Вноски във фонда ще правят всички производители на електрическа енергия – те ще възлизат на 5% от месечните им приходи от продадена ел. енергия.

Освен това във фонда ще постъпват и приходите от продажбата на въглеродни емисии, както и събраните суми от такса "задължение към обществото". Новосъздаденият фонд ще се управлява от 7 члена, включително и представители на енергийните производители. Очаква се събраните приходи във фонда да са над 200 млн. лв. на годишна база.

Договорено е още до края на годината административните разходи в БЕХ да бъдат съкратени с 10%, а това от своя страна да доведе до икономии от 20 млн. лв. Законовите промени ще доведат и до избягване на двойното субсидиране.

Според Петкова, ако бъдат взети всички мерки, трупането на тарифен дефицит ще спре. Ще спре и покачването на цената на тока.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев каза, че предложенията за промени в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници ще бъдат внесени още следващия вторник, а в четвъртък ще се гледат на комисия. До 24 юли те трябва да бъдат обнародвани в Държавен вестник, прогнозира Добрев и подчерта, че за КЕВР ще има достатъчно време да се произнесе до края на месеца.

Председателят на БСК Божидар Данев коментира, че е постигнато сериозно решение и няма да има повишаване на цената на тока до края на годината. Работата по предложените мерки ще трябва да бъде свършена до 24 юли.

Бизнесът и правителството са постигнали съгласие за облекчаване на големите потребители. До 6 месеца ще трябва да се намери решение за ВЕИ-тата и американските централи. Либерализацията на енергийния пазар пък ще покрие дефицита, генериран от АЕЦ "Белене" и "Цанков камък". 

#Теменужка Петкова #ВЕИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"