Папата: Исус ни връща достойнството и освобождава от злото

Папата: Исус ни връща достойнството и освобождава от злото
Възкресението е победа на любовта над омразата. Ако Иисус е възкръснал тогава се е случило наистина нещо ново, нещо, което променя състоянието на човека и на света, каза папа Бенедикт XVI. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Във Великденското си послание „Urbi et Orbi" (към града и към света) папа Бенедикт XVI осъди дискриминацията и преследването на християни по света.

Според папата на Великден с победния възглас „Възкръсна, наистина Възкръсна!" всеки християнин преживява отново случилото се на Мария Магдалена, която първа среща възкръсналия Исус Христос.

„Една среща, която променя живота. Среща с уникалния човек, който ни кара да усетим цялото благо и истина на Бог. Който ни освобождава от злото, освобождава ни радикално, изцелява ни от всичко и ни връща достойнството, ето защо Мария Магдалена нарича Иисус моята надежда," каза във великденското си слово папа Бенедикт XVI, цитиран от АФП и БГНЕС.

„Възкресението е победа на любовта над омразата. Ако Иисус е възкръснал тогава се е случило наистина нещо ново, нещо, което променя състоянието на човека и на света. Тогава само Иисус е някой, на когото можем изцяло да се доверим, а не само да приемаме неговото послание. Възкръсналият не принадлежи на миналото, а присъства днес жив," каза още в словото си папата.

По думите му Христос е надежда и упование за християнските общности, които са подложени на дискриминация и преследване заради вярата си, в района, където се роди християнството, каза папата, имайки предвид ислямиските заплахи и насилие срещу християнските малцинства в Близкия изток.

На светлия християнски празник папата призова незабавно да спрат кръвопролитията в Сирия, а бежанците да поличат помощ и солидарност, които да облекчат мъките им.

Папа Бенедикт XVI пожела на иракският народ кураж и сили да продължи по пътя на стабилността и развитието, а израелци и палестинци да подновят с кураж мирния процес.

„Господ победител на злото и смъртта да подкрепи християнските общности на африканския континент. Иисус да подпомогне страдащото население в Африканския рог, да помогне на населението в Судан и Южен Судан, като даде на жителите силата на прошката. Възкръсналият Христос да даде мир и стабилност на Нигерия. Пасхалната радост да влее нужната енергия за изграждането на мирно и толерантно към своите граждани и религиозната свобода общество. Честито Възкресение на всички," завърши словото си папа Бенедикт XVI.

То беше последвано от традиционните поздравления на 65 езика, включително и на български.

#Папа Бенедикт XVI #площад „Свети Петър" #Рим #Великден #литургия #Великденско бдение #Исус Христос #възкресение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"