Американските танкове няма да остават на наша територия

Американските танкове няма да остават на наша територия
Снимка: АП/ БТА
A A+ A++ A

Към момента България все още не е получавала предложение или искане американски танкове да остават постоянно на наша територия. "Нито официално, нито неофициално", заяви министърът на отбраната Николай Ненчев, който днес беше изслушан от депутатите в ресорната комисия в парламента. Той допълни, че депутатите също са го питали за тази информация. Ненчев има данни само за бойни машини, които ще идват у нас за учения. Министърът знае за всяка една от тях, тъй като трябва да издава разрешения за пристигането им в България и преминаването им през страната.

Военният ни министър посочи, че в никакъв случай не може да става дума за голяма танкова бригада, каквато информация се разнесе в обществото и медиите. Той обясни, че общо 240 американски бойни машини ще дойдат в шест държави от Източна Европа. Но само малка част от тях ще бъдат в България.

"В най-добрия или в най-лошия вариант - не зная вече как да се изразя, се касае за 40 броя танкове. Но в случая говорим за до 14 - до края на годината", категоричен е Ненчев. И допълни, че всичко, което ще се случва в това отношение, е планирано отдавна и се знае.

"Винаги съм се стрелям към пълна прозрачност. Не би следвало да има каквото и да е съмнение, че ще продължа да се придържам към тази практика. По време на моя мандат допуснах журналистите във всяко едно мероприятие, в което съм участвал. Няколко пъти ги поканих и на полигона в Ново село и след няколко дни ще го направя пак. В обществото няма нужда от истерия", каза Ненчев.

Той допълни и че всички съвместни учения с чужди войски, които ще се проведат на наша територия през 2016 г. пък ще бъдат планирани до 1 октомври т.г., както е по споразумението, което страната ни е подписала.

Вижте повече информация по случая ТУК.

#танкове #Николай Ненчев #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"