Чернобил причинил рака на Стилиян Петров

Чернобил причинил рака на Стилиян Петров
Стилян благодари за подкрепата от ложата на стадион "Вила Парк" преди мача на отбора му срещу "Челси". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ядрената радиация от аварията в атомната централа в Чернобил през 1986 г. е причинила рака на капитана на българския национален отбор по футбол Стилиян Петров, смята лекарят на националния тим Михаил Илиев.

Капитанът на „Астън Вила" е бил само на шест години по времето на аварията в Чернобилската АЕЦ.

Тя предизвика облак от радиоактивни отпадъци, който премина над части от СССР и Източна Европа, включително България.

„Радиацията в Монтана, където халфът е израснал, е била 1000 до 1300 пъти над нормалните нива," уверен е Михаил Илиев, цитиран от британския в. „Сън" и БГНЕС.

61-годишният медик, който се грижи за българските национали от 20 години, разказва пред вестника, че тогавашното управление не е казало на населението за опасността.

„Беше краят на пролетта, населението ядеше пресни радиоактивни зеленчуци и други храни. Много хора, които бяха деца тогава, сега са болни от рак по тази причина. Наричаме ги Децата на Чернобил. Повечето бяха родени в същия регион като Стилиян," разказва Михаил Илиев.

„Няма други случая на такава болест в семейството му, ето защо мисля, че Стилиян е жертва на липсата на информация за аварията в Чернобил, когато радиоактивният облак мина над страната ни," категоричен е лекарят.

Стилиян Петров вече започна лечението си срещу остра левкемия във Великобритания.

#Стилиян Петров #капитан #рак #левкемия #национален отбор #„Астън Вила" #Чернобил #радиация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"