Каква е алтернативата на руския пазар за българските череши

Каква е алтернативата на руския пазар за българските череши
Снимка: agronovinite.com
A A+ A++ A

Каква е алтернативата на руския пазар за българските череши? Това искаха да узнаят производители от региона на Кюстендил, които протестираха срещу прекупвачите и ниската изкупна цена на този плод.

По данни от края на юни изкупната цена на черешите е паднала на 60 стотинки за килограм и е недостатъчна да се покрият разходите. Късните череши в началото на кампанията през 2014 г. се изкупуваха на цена 90 стотинки за килограм. Собствениците на масиви смятат, че кризата е заради контрасанкциите, които наложи Русия на страните от ЕС.

Черешопроизводството е един от най-атрактивните овощарски сектори в България. Делът на реколтираните площи с череши достига 24% от всички овошки през 2014 г. спрямо 17,7% през 2007 г. По обем на производството се нарежда на второ място след ябълките. Това са данни от проучване на тема "Производството на череши в България - анализ на пазара и перспективи" на "Интелиагро".

България има своето място сред водещите производители на череши в света, но трябва да преодолее редица предизвикателства. Сортовата и възрастова структура на насажденията, използваните технологии и немарливостта на много от малките стопани предопределят основната част от продукцията да отива за преработка. Масовата череша, която се бере в България, не може да намери реализация на пазара за прясна консумация. Популярният с черешите си Кюстендилски край от години е в упадък със силно раздробена собственост на градините (среден размер от 8 дка), стари насаждения и сортове. Най-големият производствен район в страната е Югоизточния. Все по-голям интерес към създаването на нови насаждения се забелязва и в Северна България.

Пазарът за прясна консумация в страната варира значително през последните години в зависимост от климатичните условия и реколтата. Според изчисления, базирани на  данни на „Агростатистика“, той възлиза на 13-20 хил. тона. По всяка вероятност обаче, в тези количества влизат и изкупуваните количества от румънски търговци, чиято засилена активност през последните 3-4 години не намира отражение в статистиката за износа.

По съществен износ на пресни череши се наблюдава от 2010 г. насам. Между 80-90% от количествата са за страни извън ЕС - най-вече за Русия (с 57% за 2014 г.) и Беларус (18%). Спорадичен е износът за държави като Австрия, Германия, Италия, Холандия, Полша.

Алтернатива на руския пазар е да се търси пробив на пазарите в страните от ЕС. Евросъюзът си остава на-големият пазар за плодовете. В общността средната консумация на човек е била 0,85 кг за 2013 година. Следват Турция и Китай, като в последната се наблюдава бързо увеличение на платежоспособното търсене.

През последните години особено активни на вътрешния пазар са румънски търговци, но количествата, които купуват и изнасят, са трудно проследими.Основният проблем пред износа е трудността, която имат търговците пред съставянето на достатъчни по обем, еднородни партиди, липсата на охлаждане и калибриране. Не по-маловажни са
и липсата на стандарти за качество, на които държат платежоспособните пазари.

Секторът страда и от липсата на специализирани кадри – агрономи, механизатории експерти по растителна защита. Липсата на връзка между бизнеса и образованието, от която масово страда българската икономика, не прави изключение и в селското стопанство. Тук единствената надежда е в интереса на заетите в отрасъла и техните деца към добиването на качествено образование и квалификация, защото масата от завършващите селскостопански специалности нямат интерес към практиката и се ориентират към сферата на търговското представителство.

Турция е безспорния глобален лидер в производството на череши и третия най-голям износител след САЩ и Чили. На Балканите този бизнес остава популярен и е силно застъпен още в Гърция, Румъния, България и Сърбия, а Албания го развива с бързи темпове.

 

 

 

 

#череши #производители #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »