Над половин милион лева отиват за обезопасяване свлачището в Перник

Над половин милион лева отиват за обезопасяване свлачището в Перник
Перник обяви бедствено положение заради свлачище. Снимка: БТА
A A+ A++ A

Властта намери средства за обезопасяване на територията в пернишкия квартал „Рудничар". Това обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на извънреден брифинг в четвъртък. Припомняме, че в сряда там беше обявено бедствено положение, след като земната маса се е разместила заради незаконен добив на въглища.

Лукарски потвърди, че незаконен добив е причината за инцидента на място, което е било потенциално свлачище. Този терен е извън обичайната дейност на „Мини Перник", гарантира министърът.

Броени минути след края на среща с ликвидатора на пернишките мини и областния управител на Перник, Лукарски уточни, че решение вече има. За сигурността на хората, чиито имоти са в района, ще се пренасочат пари по проект за стабилизиране на добивни терени, който е бил предвиден за идната година. Общата сума по проекта е 683 000 лева. Ще се изготви оценка на това колко ще е нужният финансов ресурс за обезопасяване, ако се наложи, ще се търсят възможности за допълнително финансиране.

Междувременно, ликвидаторът на пернишките мини обяви, че от 1956 г. не се добива в участъка, където е свлачището. Не е копано в галериите, а извън тях и то направо през земната кора, което не е утвърдена практика.

#Перник #свлачище #имоти #Божидар Лукарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"