Корнелия Нинова: Калфин обрича цяло поколение да не се пенсионира

Корнелия Нинова: Калфин обрича цяло поколение да не се пенсионира
Корнелия Нинова
A A+ A++ A

Социалното осигуряване не трябва да е само финансово ориентирано, но и човешки - първо да гарантираме сегашните и бъдещите пенсионери и след това тази гаранция да бъде подкрепена с финансови мерки.

Промените, предлагани от БСП са предвидени така, че да не се нарушава финансовата стабилност на бюджета на ДОО и на държавния бюджет.

Законопроектът на левицата има четири цели. Първата е да се увеличат сегашните пенсии, защото с 200 лв днес няма как да се живее. Втората е ориентирана към хората, на които не стигат 2 години стаж или възраст за пенсиониране, защото те нито могат да се пенсионират, защото са млади, нито да си намерят работа, защото са стари. Третата е ориентирана към сегашните млади работещи хора, на които искаме да дадем увереност, че внасяйки си осигуровките днес, утре ще получават предсказуеми и категорично ясни пенсии. Четвъртата цел е всичко това да не задълбочава дефицита в НОИ.

Увеличаването на сегашните пенсии предлагаме да стане с преизчисляването им с коефициент 1.2, вместо досегашния 1.1 и това да стане от 1 януари 2016г. и те да се увеличат с 10%. Правителството предлага това преизчисление да стане чак през 2017 г., да бъде по коефициент на Швейцарското правило, който е несигурен заради инфлацията, и да продължи несигурно във времето до стигане на 1.5. Това може да стане и когато повечето от сегашните пенсионери не са живи, за да видят това увеличение.
         
За тези, на които не им стига стаж или възраст от две години, се дава възможност да се пенсионират предсрочно с 0.4% по-нисък коефициент. Тази по-ниска пенсия, която те получават до края на живота си, компенсира приходите, които държавата внася в това по-ранно пенсиониране. Няма как при всички експертни оценки да се пенсионираш на 65 години и да имаш 40 години стаж. Министър Калфин  предлага да се започне работа на 25 години и до 65 човек да няма нито един ден пропуснат осигурителен стаж. Това практически е невъзможно. Обричате това поколение да не отговори никога на условията за пенсиониране.
 
Левицата има предложения по отношение на приходната част в бюджета на ДОО, които ще дадат възможност за разходи по тези мерки, които са в размер на 800 млн.лв. Тя посочи откъде могат да дойдат тези пари, дори и повече – 970 млн.лв. Предлагаме да се увеличи с 2% вноската за фонд „Пенсии”, с 1% за фонд „Безработица” и да се увеличи максималният осигурителен праг на 10 минимални работни заплати и това да бъде записано в Кодекса за социално осигуряване, а не да се определя всяка година с бюджет. Това означава, че хората с по-високи доходи, ще внасят по-високи вноски.
          
За разлика от проекта на левицата за промени в социалното-осигуряване, този на правителството си поставя цел с тази уж "реформа" да гарантира финансова стабилност на бюджета на ДОО, което е записано и в мотивите. Целта и философията на правителството е да се намалят разходите за пенсии и това се постига чрез промяната на условията за пенсиониране, така че да се намали броят на пенсионерите. В законопроекта на правителството няма цел, няма амбиция да се подобри икономиката в страната да се внасят повече осигуровки, за да има по-голяма приходна част в бюджета, а мисълта е само за изхода.

Коментарът на зам.-председателя на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова бе направен по време на дебатите за промени в социално-осигурителния кодекс в Народното събрание.

#Корнелия Нинова #Ивайло Калфин #Калфин #реформа #пенсионна реформа #пенсии #пенсионери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"