Животните вече ще са защитени: Зоополицията става факт в България

Животните вече ще са защитени: Зоополицията става факт в България
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Зоополицията става факт в България. Това стана ясно от думите на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев в Народното събрание.

"Със заповед от 25 юни 2015 година министърът на вътрешните работи създава организация за определяне на служители на МВР за работа по досъдебни производства по престъпления срещу животни и за престъпления на граждани, които не се упражнили контрол върху животни", заяви Радев и поясни, че с това решение на практика в България се поставя началото на зоополиция, която оттук - нататък да подпомогне разследванията, свързани с престъпления за осакатяване и убийства на животни.

"Трябва да има специализирано звено, което да успее да действа много по-бързо и организирано", обясни Радев.

Според статистиката от 2011 година, когато се въвеждат нормите в Наказателния кодекс, разкриваемостта е много ниска. За 2012 г. регистрираните престъпления са 103, а разкритите от тях - 21. За 2013 г. са регистрирани 180, а са разкрити 30 престъпления. За 2014 г. са регистрирани 181, а само 35 са разкрити.

По думите на евродепутата българското звено ще бъде създадено по модела на холандската зоополиция. Той засегна и още един проблем, който показва статистиката - посегналите на животни много често след това посягат и на хората.

Явор Гечев от "Четири лапи" посочи, че със създаването на зоополиция у нас много хора, които биха попаднали в затвора за насилие над хора, ще попаднат там преди това да се случи. "След тази важна стъпка ще се вдигне разкриваемостта", смята Гечев и допълни, че цялото общество трябва да съдейства за добрата работа на зоополицията.

Той обеща още, че "Четири лапи" ще съдейства за обучения на служителите на МВР, които ще бъдат ангажирани за тази работа.

В областните дирекции на МВР ще бъде проведена специализация на един разследващ и един униформен полицай. Така общо около 60 служители на МВР ще представляват т.нар. зоополиция. Те ще продължават да изпълняват своите задължения и по други случаи, но при наличие на случай свързан с животни ще се захващат с него.

"До есента трябва да бъдат определени служителите и да се започне с тяхната специализация", посочи още Радев. 

#зоополиция #Емил Радев #Четири лапи #животни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници