Цецка Цачева заминава за Япония

Цецка Цачева заминава за Япония
В програмата на посещението са предвидени разговори на най-високо държавно ниво. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева заминава заедно с парламентарна делегация на официално посещение в Япония от 8 до 12 април 2012 г., съобщиха от Народното събрание.

Визитата е по покана на председателя на Горната камара на японския парламент Кенджи Хирата.

В състава на делегацията са народните представители Екатерина Михайлова, заместник-председател на Народното събрание, председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев, Станислав Иванов от ГЕРБ, Бойко Великов от Коалиция за България, Лютви Местан от ДПС и Десислав Чуколов от АТАКА. Всички депутати са членове на Групата за приятелство с Япония.

Визитата ще започне в неделя с церемония по откриване на барелеф на Васил Левски в българското посолство в Токио и със среща с български студенти и с японски българисти.

Инициативата е в рамките на националната програма за отбелязване на 175 години от рождението на Апостола на свободата, която се осъществява под патронажа на председателя на българския парламент.

В програмата на посещението са предвидени разговори на най-високо държавно ниво.

В понеделник Цецка Цачева ще има аудиенция при престолонаследника на Япония принц Нарухито.

Същия ден ще се проведат официалните пленарни разговори на българската делегация с председателя на Горната камара на японския парламент Кенджи Хирата. Българските депутати ще бъдат приети и от министър-председателя Йошихико Нода.

За 10 април 2012 г. са насрочени срещи с председателя на Долната камара на японския парламент Такахиро Йокомичи , както и с групата за приятелство с България в Долната камара и с Японо-българската асоциация за приятелство.

Цецка Цачева ще връчи на председателя на асоциацията проф. Тацуро Мацумае н орден „Св.св.Кирил и Методий" за особено значимите му заслуги за развитието на българо-японските отношения в областта на културата, образованието и науката. Указът за награждаването беше издаден от президента Росен Плевнелиев на 28 март 2012 г.

На 11 април 2012 г. българската парламентарна делегация ще посети един от най-засегнатите градове от приливните вълни от 11 март миналата година Хигаши – Мацушима.

Парламентаристите ще се срещнат с местни ученици, които тази година ще посетят България по покана на българската държава. Народните представители и японските деца заедно ще заседят български рози пред читалището на града.

В рамките на визитата българската делегация ще посети мемориалния комплекс в Хирошима „Хейва кинен коен" – символ на града, станал жертва на атомната бомбардировка.

Председателят на парламента Цецка Цачева ще се подпише в почетната книга и ще поднесе венец на мемориала на жертвите от атомната бомбардировка. Предвидена е и среща с кмета на Хирошима Кадзуми Мацуи.

#Цецка Цачева #председател на Народното събрание #Япония #Екатерина Михайлова #Красимир Велчев #Станислав Иванов #Бойко Великов #Лютви Местан #Десислав Чуколов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »