Откриха неизвестна крепост в джунглата на Ропотамо

Откриха неизвестна крепост в джунглата на Ропотамо
Снимка: flickr.com
A A+ A++ A

В джунглата на Ропотамо, в близост до Приморско, е открита напълно неизвестна на науката крепост. На находката се натъкнал археологът от Националния исторически музей (НИМ) д-р Иван Христов. 

Крепостта заема площ от около 3 декара и е разположена на хълм над един от завоите на река Ропотамо. Стръмни урви заобикалят хълма. Това го прави трудно достъпен за нападател. Влиза се само по тясна пътека и точно там е издигната мощна кула, обясняват от музея.

Крепостта се явява античен предшественик на Приморско. Тя вече е обект на усилени археологически разкопки. От НИМ уточняват, че разкопките са резултат от договор за сътрудничество с общината, като разходите се поделят между двете страни. Засега те дават по 10 000 лв. всяка.

От музея посочват, че кметството дава и техника за изграждане на път до крепостта и изрязва дърветата върху обекта.

От Националния музей намират резултатите от първата седмица от разкопките за обнадеждаващи.

Разкрита е част от крепостната стена, жилища, покрити с керемиди и странен каменен кръг, в чиито център са открити странни тракийски керамични урни, украсени с релефи на бичи глави. Открити са сребърни монети на съседна Аполония и на Маронея - античен град държава на Мраморно море.

Историците намират за най-куриозното, че името на крепостта се е запазило до наши дни. Иван Христов е открил, че в стари карти на Горското стопанство, че крепостта се е наричала Фармакида. В превод от старогръцки името означава Лечител или Лечителка.

Подчертава се, че по Южното Черноморие култът към лечебни божества и светии е много силен. В Созопол Аполон е бил тачен като Иятрос, т.е. лекар. Света Анастасия носи името по икони в Поморие, Бургас и Созопол Фармаколития, т.е. Лечителка.

От НИМ подчертават, засега остава неясно кое точно божество е дало името на предшественика на Приморско. Историците се надяват разкопките да разкрият истината - включително и с какво точно и как това място, където комарите са големи като врабчета, е лекувало хората.

#крепост #Ропотамо #Приморско #НИМ #Иван Христов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"