Съдът реши: Ще има мюсюлмански митинг за Куршум джамия

Съдът реши: Ще има мюсюлмански митинг за Куршум джамия
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пловдивският административен съд реши в полза на мюсюлмански митинг за Куршум джамия. Институцията се намеси, след като кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов забрани провеждане на мюсюлмански протест-митинг за Куршум джамия. С решението си съдът отмени тази забрана.

На пътя за Карлово има жандармерия, проверяват се автобусите. Очаква се на митинга в 11 ч. да дойдат мюсюлмани от Кърджали, Асеновград и Велинград. Засега в Карлово е спокойно, съобщава БГНЕС.

На 29 юни кметът на Карлово забрани провеждането на протестен митинг в защита на Куршум джамия на 30 юни от група граждани с мюсюлманско вероизповедание.

Забраната си за митинга кметът д-р Кабаиванов аргументира с опасението, че тази проява ще наруши обществения ред в общината. Той казва още, че Куршум джамия не е джамия, а историческа сграда, паметник на културата. Тя е построена като мюсюлмански молитвен храм, но отдавна е загубила това си предназначение, твърди още той.

Град Карлово има богата история през вековете, османският период е част от нея- но малка, затова екип от висококвалифицирани археолози под ръководството на проф. Маргарита Ваклинова започна разкопки около Куршум джамия. Кметът на Карлово уверява, че всички находки, в това число и останки от мюсюлмански некропол, ще бъдат третирани с нужното уважение.

 

#Куршум джамия #митинг #съд #кмет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »