"Уикилийкс": САЩ са подслушвали и финансовото министерство на Франция

"Уикилийкс": САЩ са подслушвали и финансовото министерство на Франция
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нови разкрития за шпионаж на Франция от страна на САЩ публикува „Уикилийкс“. Според информацията американската Агенция за национална сигурност (АНС) този път е държала под наблюдение министерството на финансите на Франция, съобщава Би Би Си.

Според „Уикилийкс“ , АНС е шпионирала двама министри, а също така е събирала информация относно износа на Франция и търговията й с други държави. АНС също така е събирала информация относно дебатите за бюджета във френския кабинет.

Миналата седмица „Уикилийкс“ разгласи информация, че САЩ са шпионирали френските президенти Жак Ширак, Никола Саркози и Франсоа Оланд.

Държавният секретар на САЩ тогава категорично отхвърли тези обвинения, като заяви, че не шпионират френския президент Франсоа Оланд, нито който и да е друг френски правителствен представител.

„Ние не наблюдаваме президента Оланд, няма да наблюдаваме приятели като президента Оланд, и не извършваме никакви дейности на външното разузнаване, ако няма много конкретна и важна цел, свързана с националната сигурност, а такова нещо не ми е известно засега“, каза Кери.

Оланд коментира скандала, като посочи, че САЩ са поели ангажимент. „Американските власти поеха ангажименти“, заяви държавният глава в декларация, разпространена в медиите, като се позова на обещанията направени от Съединените щати през 2013 година да не шпионират френските лидери.

„Те трябва да бъдат припомнени и стриктно изпълнени“, каза още Оланд.

Самият Асанж пък призова Франция да предприеме действия след разкритията, че е била шпионирана от САЩ. Освен това тогава той обеща в интервю по телевизия ТФ1, че ще публикува още по-важни документи.

 

#Уикилийкс #подслушване #САЩ #Франция #финансово министерство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"