За първи път: пенсионерите са повече от 5-годишните

За първи път: пенсионерите са повече от 5-годишните
Данните ясно показват, че през 2060 г. на един работещ ще се падат приблизително по двама пенсионери.
A A+ A++ A

За първи път в историята на човечеството възрастните хора са повече от 5-годишните деца, обяви заместник-председателят на представителството на Световната здравна организация (СЗО) в Украйна Игор Поканевич.

„Това е феномен, наблюдаван за първи път, и с времето ще се увеличава. Пред последните 60 години броят на хората на 60 и повече години се е увеличил с 14 млн. до 400 млн.," каза Игор Поканевич по случай Световния ден на здравето.

Тази година Световната здравна организация (СЗО) посвещава Деня на здравето на застаряването на населението.

Според Игор Поканевич застаряването на световното население подчертава проблемите, с които държавите ще се сблъскат по отношение не само на здравеопазването, но и на социално-икономическото развитие.

Позовавайки се на прогнозите на специалисти, експертът отбелязва, че до 2050 г. в света броят на хората над 60-годишна възраст ще се увеличи до 38%, докато днес този показател е 15-20%.

Според официални данни на НСИ - прогнозното население на България през 2060 г. ще бъде около 5,3 милиона души.

Тогава младите хора до 20 години у нас ще бъдат около 1 милион. Хората в продуктивна възраст между 20 и 40 години ще бъдат около 1,3 милиона души, между 40 и 60 години - около 1 милион души и от 60 годишна възраст - нагоре - приблизително 2 милиона души.

Тези данни ясно показват, че пирамидалната структура на населението се обръща и през 2060 г. на един работещ ще се падат приблизително по двама пенсионери.

Данни на Евростат сочат, че през 1960 г. пирамидата е имала нормална структура - средно трима млади европейци (на възраст 0-14 г.) са били срещу всеки възрастен човек (на възраст над 65 и повече години).

Подобна е и структурата на населението в ЕС, сочат данни на Евростат. Според данни на Евростат населението на ЕС-27 в трудоспособна възраст (между 15-64 г.) е малко повече от две трети от общия брой на населението в ЕС.

Междувременно застаряващото население на Стария континент (над 64-годишна възраст) значително се увеличава във всички страни.

Последните прогнози на Евростат показват, че през следващите 50 години застаряването на населението, вероятно ще достигне на безпрецедентни нива в над 30 европейски страни, макар че мащабите и скоростта във времето вероятно ще варират.

В действителност, застаряването на населението вече е реалност в продължение на десетилетия.

СЗО очертава четири ключови действия, които правителствата и обществата могат да вземат, за да се укрепи активното стареене: Първо - насърчаване на доброто здраве и здравословното поведение във всички възрасти, за да се предотврати или забави развитието на хронични заболявания. Второ - минимизиране на последствията от хроничните заболявания посредством ранно откриване и качествени здравни грижи. Трето - създаване на физическа и социална среда, насърчаваща здравето на възрастните хора. Четвърто - промяна на обществените нагласи за изграждане на общество, в което се уважава и цени здравето на възрастните хора.

#Евростат #СЗО #Световна здравна организация #възрастни хора #пенсионери #деца #застаряване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"