133,4% ръст на търговското ни салдо с Гърция тази година

133,4% ръст на търговското ни салдо с Гърция тази година
A A+ A++ A

133,4% е ръстът на търговията ни с Гърция от януари до март, пише "24 часа". От стоките, които изнасяме, на първо място е токът. На второ място е износът на пшеница и смес от пшеница и ръж. 

За първите 3 месеца на годината сме продали на гърците електроенергия за 20,4 млн. евро, а за цялата минала година - за 77 млн. евро, сочат данните на икономическото министерство.

Износът към Гърция за първото тримесечие на 2015 г. се увеличава с 13,4%, а вносът - едва с 1,9 на сто. За сравнение - миналата година има спад на износа с 4,2 на сто и на вноса с 6,9 на сто. Гърция е на 5-о място в износа ни (с дял 6,6 на сто) след Германия, Русия, Италия, Румъния, Турция и Испания.

За периода 1996-2014 г. инвестициите на Гърция в България са 3,55 млрд. евро, което е 8,2 на сто от общия размер от всички за периода. Страната е на 3-о място след Холандия и Австрия. Освен в банковия сектор, гръцките инвестиции имат влияние и в производството на метали у нас.

По данни на Българската агенция за инвестиции Гърция е в челните места в търговията, финансовото посредничество и недвижимото имущество. Сред 100-те най-големи чуждестранни инвеститори 3 са гръцки - “Виохалко” с компаниите си “София мед” и “Стомана индъстри”, “Хеленик петролиум” с българската си фирма “Еко-Елда България” и “Брюинвест” със “Загорка”.

#търговия #ръст #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"