Хиляди гърци изпратиха пенсионер, отнел живота си заради кризата

Хиляди гърци изпратиха пенсионер, отнел живота си заради кризата
Някои от протестиращите посочиха, че мъжът не се е самоубил, а е станал жертва на „държавно убийство". Дъщеря му пък определи деянието му като „дълбоко политическо". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Хиляди гърци присъстваха на погребението на пенсионирания фармацевт Димитрис Христулас, който се самоуби публично в центъра на Атина в сряда.

Той се застреля на стъпалата пред сградата на парламента на площад „Синтагма", където от две години се провеждат мащабни протести срещу строгите икономически мерки на гръцкото правителство, предадоха АФП и „Фокус".

77-годишният бивш аптекар посочва в предсмъртна бележка, че отнема живота си, защото има дългове и „не може повече да понася тежкото икономическо положение".

След самоубийството на пенсионера гръцката столица се превърна в арена на протести и насилие. На централния площад „Синтагма" се събраха хиляди хора.

Някои от протестиращите посочиха, че мъжът не се е самоубил, а е станал жертва на „държавно убийство". По време на протеста се стигна до сблъсъци с полицията.

Дъщерята на Димитрис Христулас заяви на погребението му в събота, че неговото деяние е „дълбоко политическо", като рестриктивните мерки на правителството са го довели до крайна бедност.

Пенсиите в Гърция бяха намалени с около 40% в рамките на съгласуваните условия за получаване на спасителна помощ на ЕС и МВФ.

Мнозина гърци смятат възрастния мъж за мъченик, чието самоубийство символизира натрупаните последици от продължаващата повече от две години криза.

„Трагично е, когато някой от нашите граждани отнеме живота си. В тези моменти, тежки за нашето общество, правителство и граждани, ние трябва да подкрепяме хората, които са в беда," коментира гръцкият премиер Лукас Пападимос.

Необичайно за Гърция, погребалната церемония на Димитрис Христулас не съдържа религиозни елементи и останките му ще бъдат транспортирани до съседна България за кремиране, което Гръцката ортодоксална църква забранява.

Случаите на депресия и самоубийства в Гърция се увеличиха на фона на икономическата криза, заради която безработицата се покачи, а заплатите и пенсиите се понижиха.

38-годишен албанец се самоуби на остров Крит във вторник, скачайки от прозорец на втория етаж. Той е бил безработен известен период от време и е имал финансови затруднения.

Няколко гръцки бизнесмени също се застреляха в последните няколко месеца на фона на все по-бързото навлизане на страната в рецесия.

#Гърция #пенсии #пенсионер #фармацевт #Атина #погребение #самоубийство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"