Кметът на Карлово каза "не" на митинг за Куршум джамия

Кметът на Карлово каза "не" на митинг за Куршум джамия
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов каза "не" на митинг за Куршум джамия. Градоначалникът забрани тази проява на мюсюлмани, която трябваше да се проведе утре (30 юни).

На 26 юни т.г. в общината било получено уведомление от Районното мюфтийство в Пловдив, в което се посочвало, че група граждани желаят да направят "протестен митинг в защита на джамията и други подобни мюсюлмански храмове в страната". Организаторите заявявали, че целта е да изразят искането си джамиите у нас да бъдат върнати на мюсюлманите.

"Като кмет упражних правата си и забраних заявения митинг. Считам, че тази проява ще наруши обществения ред в общината, което не мога да допусна", коментира д-р Кабаиванов, цитиран от в. "24 часа". Другите му аргументи са, че Куршум джамия не е действащ храм, а историческа сграда, паметник на културата.

В момента археолози извършват разкопки около сградата.

"Опитите да се внуши, че чрез проучванията се осквернява религиозен обект и се цели промяна на предназначението му, са злонамерени. Куршум джамия не принадлежи на никое вероизповедание, а на карловци", посочва още кметът.

#Куршум джамия #митинг #кмет #Карлово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »